Opplevelser fra Stortinget


Bersvend Salbu er vararepresentant for SV’s Karin Andersen på Stortinget. 

Han startet foredraget sitt med noen refleksjoner rundt;
  • Maktfordelingsprinsippet i Norge; Statsmakten skal være fordelt på tre uavhengige institusjoner; den lovgivende myndighet (Stortinget), den utøvende myndighet (Konge/regjering) og den dømmende myndighet (domstolene).
  • Parlamentarismen; Et styresett som gir Stortinget kontroll over den utøvende makta (regjeringa). Dersom flertallet i Stortinget vedtar manglende tillit til regjeringa, må regjeringa gå av.
  • Samfunnssystemet «Den Nordiske modellen»- med et formalisert samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere og gjennom trepartssamarbeid mellom arbeidslivets parter og staten. Modellen klarer å kombinere gode velferdsordninger og høy produktivitet og vekst.
  • Den universelle velferdsstaten Norge; Systemet er bygget på individuelle rettigheter, og hvor alle har rett til ytelser.
Han gjorde seg også noen tanker om rekrutteringen av politikere og at politikere har blitt mer profesjonalisert, – og om de evner å fange opp interessene til folket? Og om Stortinget har blitt en «Vise-seg-fram-plass»? Han kom også inn på at samfunnet har blitt mer «rettighetsbasert». Mennesker som «har krav på», og en trend som fokuserer mest på «jeg og meg», og med mindre fokus på fellesskapet. Kanskje er de offentlige systemene for rigide, slik at de fratar mennesket ansvar for eget liv?

Salbu møtte på Stortinget som Karin Andersens varamann fra 1. -9. oktober 2019, og fikk derfor med seg den høytidelige åpning av det 163. Storting den 2. oktober. Hele kongehuset var til stede og kongen leste opp trontalen (som regjeringen forfatter). Den inneholder planer og satsinger i regjeringens politikk det kommende året. Etter trontalen ble beretningen om rikets tilstand lest opp. Gjennom de to neste dagene foregikk trontaledebatten, hvor regjeringens politikk, politiske profil og hovedprioriteringer ble debattert.

Salbu holdt et 3-minutters innlegg under trontaledebatten med ønske om økte bevilgninger til kommunene da dårlig kommuneøkonomi går utover skole og helsevesen. Han tok også opp regjeringens kutt til fylkeskommunene – som vil gå utover elever i videregående skole, regionale utviklingsmidler, kultur og museer, og transport på fylkesveiene. Det neste tema var flyktningestrømmen i verden. Antallet flyktninger som ankommer Hellas, Kypros og Malta er stort, - disse landene er på bristepunktet. SV mener at Norge har både kapasitet og kompetanse til å ta imot flere flyktninger enn de gjør i dag. Til slutt støttet han forslaget fra Miljøpartiet de grønne, om å hente hjem den syke 4-åringen, søsteren hans og deres mor fra Al-Hol i Syria.

Salbu fortalte også om Spørretimen i Stortinget. Spørsmål er på mange måter opposisjonens virkemiddel. Spørsmålenes funksjon er å få informasjon fra regjeringen, og klarlegge dens holdning til politiske problemstillinger. Spørsmål gir ikke grunnlag for vedtak, men er et viktig bidrag til å sette saker på dagsordenen.

Han mente også at det ikke bare er i Stortingssalen man får ting til å skje, - men i vandrehallen og i kantina. Ved å snakke med folk på kryss og tvers, og pleie kontakter man etter hvert får, gir større mulighet for å påvirke saker i ønsket retning. Dette heller enn å sende skriftlige brev og rapporter.

Salbu avsluttet med å poengtere hvor heldige vi er som lever her, - på toppen av kransekaka. Vi har et velfungerende og bra samfunn. Han mener at mangfold er viktig, og vi bør ønske alle som vil flytte hit, velkommen.


Tore Stubbe (til høyre) takket for et interessant foredrag, og overleverte boka «Heme» til foredragsholder Bersvend Salbu (til venstre)


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...