Bedriftsbesøk hos tannpleier


Tannpleier Magni Gundersen Tollan startet opp som selvstendig tannpleier på Tynset i 2017. Magni tok utdannelsen i voksen alder som en av de første i utdannelsestilbudet på Elverum, ved Høgskolen i Hedmark.  I tre år pendlet hun Tolga-Elverum to dager i uka, men hun har drømt om å bli tannpleier helt siden hun var jentungen. Hun var ferdig utdannet i 2012, og jobbet fem år på Røros før hun etablerte seg på Tynset.

 - Jeg trives veldig godt med å jobbe for meg sjøl, sier Magni og forteller videre: - Jobben til en tannpleier består i å undersøke tennene, rense, polere, fjerne tannstein, ta røntgenbilder og kartlegge tannhelsen. Men jeg reparerer ikke tenner, det er det kun tannlegene som gjør, og jeg henviser videre til tannlege når det er behov for å bore og reparere.

 Hun sier videre at tannpleiernes mål er null hull i den voksne befolkningen. – Vi jobber forebyggende, gir råd om tannhelse og motiverer våre kunder til å ta vare på egne tenner, sier Magni.

 Hennes målgruppe er voksne som ikke kommer inn under den offentlige tannhelsetjenesten. Mange av kundene hennes strever med tannkjøttsjukdommen periodontitt, en kronisk betennelse i tannkjøttet. – Sjukdommen er utbredt. Den kan være arvelig, men handler også om tannhygiene, sier hun.

 I den offentlige tannhelsetjenesten på Tynset er de ti dag to tannpleiere, mens Magni er alene om å operere i det private markedet. Hun har fremdeles ledige plasser men sier etterspørselen har vært upåklagelig og at hun har travle dager. For å bli godt kjent med kundene sine setter hun av tre kvarter til hver konsultasjon/undersøkelse.

 Da hun startet opp praksisen fikk hun 50 000 i tilskudd fra Tynset kommune, noe hun er veldig fornøyd med. Totalt har hun investert i overkant av 300 000, inkludert en svært pent brukt tannlegestol.  

Hun fikk mange spørsmål i løpet av besøket. Ett av dem var hvorfor det er så stor forskjell på dannelse av tannstein fra person til person?

 - Det henger sammen med produksjon og utskilling av kalk i spyttet. Dette varierer, og noen får tannstein uansett hvor mye de pusser og renser tennene, sier hun og legger til at rensing av tannstein er noe hun bruker mye av tiden sin til.

 Veldig mange kunder ber også om bleking av tennene, men mange blir fornøyde etter en grundig rens og polering av tanngarden.

 Hva så med årsakene til dårlig ånde?

 - Dårlig ånde kan komme av dårlig renhold, men det kan også være syreproduksjonen i magen som fører til lukt. I tillegg kan det også være tegn på diabetes, sier hun.

 Avslutningsvis anbefaler hun alle voksne å ta fluor og å bruke en elektrisk tannbørste for grundigere renhold.



 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...