Norsk Helsearkiv

Leder av det nye nasjonale helsearkivet, Bjørn Børresen holdt et meget interessant foredrag om status for Norsk Helsearkiv for en interessert forsamling i Tynset Rotaryklubb denne uka. Norsk Helsearkiv er en del av Arkivverket, og skal sammen med alle andre arkiver og lignende institusjoner ta vare på vår felles historie.

De sosiale mediene


Bjørn Børresen sammenlignet dataene på de sosiale mediene med såpebobler. De er fine å se på så lenge de flyter gjennom lufta, men så snart de når gulvet eller bakken, så er de borte. Selv om de sosiale mediene har noe lenger levetid, så er det likevel en god illustrasjon.

Børresen startet så med å blåse såpebobler for å illustrere den flyktige informasjonsstrømmen som både politikere og beslutningstakere ofte benytter seg av i dag. Et eksempel er at USA-president Donald Trump ofte ytrer seg på Twitter. Også i Norge bedrives det mye politikk på sosiale medier. Listhaug måtte forlate regjeringen etter å ha formulert seg på en uheldig måte på Facebook. Når hun i tillegg håndterte situasjonen dårlig i ettertid hadde hun etter hvert ikke noe annet valg enn å trekke seg.

Mye av det som skjer på disse mediene vil nok være tilgjengelig selv om det er slettet, men mye blir også borte. Informasjonsstrømmen er enorm, og hvem skal kunne finne igjen et innlegg på Facebook eller Twitter om 50 eller 100 år? Mye digital informasjon «råtner på rot».

De analoge og digitale dataene


Et annet eksempel er dagboka fra Oscarsborg festning fra 9. april 1940 kan være et eksempel på en analog protokoll som faktisk forteller mye mer enn det som står i klartekst. «Skipet er senket» står i klartekst. Det samme gjelder at de ble angrepet av fiendtlige fly. Så velter blekkhuset og boka blir tilsølt av blekk. Deretter er protokollen skrevet med blyant.

Hvordan skal vi kunne ta vare på alle relevante dokumenter og all informasjon som er lagret i diverse dataprogrammer. Utskifting av maskinvare og fornying av programvare er noen av utfordringene som en vil slite med. Hvem vet hvilke data som er overført fra de gamle til de nye systemene som tas i bruk? Hva skjer med servere og lagringsmedier som ikke lenger er i bruk? I praksis haster det minst like mye med å få sikret disse dataene før de blir borte som de som finnes på papir. 

Hva med sikring mot naturkatastrofer, krig, sabotasje og annet? Brasil og Mexico vil langtidslagre sine nasjonalarkiver i gruvegangene på Svalbard, som oppfattes som et fredelig og trygt sted. Kanskje vil våre helsedata også havne der etter hvert, men det er ingen planer om det foreløpig.

Norge er først i verden


Et eksempel på at gamle helsedata som koble sammen kan gi ny kunnskap, og kanskje også nye muligheter for behandling av genfeil og sykdommer.

Norsk Helsearkiv er unikt ikke bare i Norge, men faktisk i hele verden. Noen andre land har til en viss grad begynt med digitaliseringsprosessen, men ingen har gjort dette på nasjonalt nivå. Det er derfor stor interesse for Norsk Helsearkiv, særlig fra våre naboland, Danmark, Sverige og Finland. Representanter fra disse og sikkert også flere land vil nok dukke opp på helsearkivet etter hvert.

En del av jobben blir å digitalisere og gjøre gamle papirarkiver søkbare. Dette blir jobben for 25 ansatte i tida framover. Kravspesifikasjonen til digitaliseringsenheten er at filene som produseres nå også skal kunne leses om 50 år. I stor grad vil dette være jpg-filer som vil være gode nok til formålet uten at filene blir for store. Det inngås avtaler med de forskjellige sykehusene om avlevering av arkivmateriale. Papirene må klargjøres og pakkes før de sendes til Tynset for mellomlagring og skanning. God logistikk er helt nødvendig for å få god flyt gjennom hele prosessen. Det dreier seg om store mengder med papirer, og om en stablet alt oppå hverandre ville en ha en 150 kilometer høy stabel å ta fatt på. Det er beregnet at en vil bruke 25 år før alle disse dokumentene er ferdig digitalisert, men tidsestimatet er usikkert. 

I tillegg kommer alle helsedataene som er lagret i de mange datasystemene som har vært i bruk og som fortsatt er i bruk på sykehusene. Dette må skje før dataene blir borte.  Så skal de skannede filene kobles sammen med de elektroniske arkivene slik at de blir søkbare. I stedet for ordinære servere benyttes bit-arkiv for langtidslagring av alle data, da disse betraktes som sikrest.

10 år etter at en person er død skal det helsemessige arkivmaterialet knyttet til denne personen avleveres til helsearkivet. Også arkivmateriale knyttet til psykiatrien skal avleveres. I Sverige er disse arkivene allerede makulert. 

Alle ansatte har taushetsplikt på lik linje med helsepersonell.

Godkjente forskere vil kunne få tilgang til materialet etter søknad, og en regner med at helsedataene vil få stor betydning for folkehelsen i framtida. 

Ansettelse og oppstart


Bjørn Børresen, leder av Norsk Helsearkiv

Helsearkivet har behov for ansatte med kompetanse innen fag som: Informasjonssikkerhet, jus, IT-drift og nettverk samt produksjonsmedarbeidere. Det er mange som har lyst til å jobbe på helsearkivet. Som et eksempel kan det nevnes at det var nesten 100 søkere på 8 utlyste stillinger. Erfaringen med søkermassen så langt er veldig god. Ca 60% av søkerne kommer fra Fjellregionen, mens resten kommer fra andre kanter av landet. Det vil bli flere ansettelser i løpet av inneværende år. 

Noen har allerede arkivutdanning, og andre jobber med saken, men i og med at tilgangen på søkere er så god, så vil ikke arkivutdanning alene være nok til å bli ansatt. Annen utdanning, egnethet og relevant praksis vil tillegges stor betydning

Noen personer er allerede ansatt, og flere ansettelser er på gang i tida framover. I følge framdriftsplanen skal installasjon av data og nettverk starte allerede i januar- februar 2019. Møbler og annen innredning skal komme på plass, slik at helsearkivet skal være klar for å ta imot de første trailerlassene med arkivmateriale kort tid etter påske.


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...