Fagopplæring i Fjellregionen


Per Erik Sandnes forklarte hva opplæringskontoret gjør, og de er tydeligvis en viktig brikke i kommunikasjonen mellom skole og bedrift. De bistår med lærlingkontraktene, og lærlingene blir fulgt opp gjennom  lærlingtiden, slik at en er sikker på at de får den nødvendige kompetansen, trinn for trinn. Derfor er også strykprosenten i disse fagene lik null. De sørger også for å gjennomføre aktuelle kurs for lærlingene. I noen tilfeller kan ikke en bedrift tilby fullgod læring i alle deler av et fag, da får de et opphold i en annen bedrift som driver med det den andre bedriften mangler i sin virksomhet.

De tre ansatte har hele Fjellregionen som arbeidsområde. Dette innebærer mye reising i og med at de skal opprettholde kontakt med elever, lærlinger og bedrifter. I det siste har de markedsført yrkesfagene for elevene på 10. trinn i ungdomsskolene. Dette har gitt gode resultater, og søknaden til disse fagene er nå rekordhøy. Dette er svært gledelig da regionen mangler fagfolk i mange kategorier.

Hvorfor yrkesfag?

Det er rett og slett fordi næringslivet mangler fagarbeidere, faktisk over 90.000 av dem innen 2035 ifølge prognosene. Flere ungdommer MÅ velge yrkesfag dersom dette gapet skal fylles. Yrkesfag har også mange fordeler:
  • En får en praktisk og relevant utdanning i teori og praksis
  • I løpet av 4 år har du en yrkestittel og blir fagarbeider
  • Etterspørselen av fagarbeidere er stor
  • Lønn under utdanning, ikke behov for studielån, men får støtte fra lånekassen
  • Videre utdanning er ikke noe problem om det er ønskelig
  • Tett oppfølging og opplæring av fagarbeider
  • Du kommer ut i voksenlivet tidlig i livet.
Veien til fagbrev


Sandnes pekte også på at de finnes flere utdanningsløp for å få et fagbrev. Dette kan være med 1, 2 eller 3 år på videregående skole, og så med varierende opplæring i bedrift. Ved alle disse løpene blir en fagarbeider i løpet av 4 år.

Opplæring i bedrift (lærling)

Også opplæringen i bedrift skjer i ryddige former med arbeidsavtaler, lærekontrakt, kurs og samlinger. I tillegg er det viktig å peke på at en har lønn under læretida og en blir fulgt opp grundig underveis. Det er også mulighet for å ta læretida i utlandet.

Halvårsoppgaver

Oppfølging av lærlingen skjer ved halvårsoppgaver der lærlingene vurderes fortløpende, og den siste halvårsoppgaven er ganske lik fagprøven. Dette bidrar til at i praksis alle består fagprøven, og kun noen svært få vil ha behov for å benytte muligheten de har til å ta prøven om igjen en gang.

Lærebedriftene

Lærebedriftene tar selvfølgelig på seg en stor og viktig oppgave når de tar imot lærlinger, men de får også kompensasjon for dette på flere måter. For det første får de et basistilskudd fra det offentlige, dessuten får de også stadig mer nytte av lærlingen ette hvert som kompetansen øker. På mange måter kan en si at første året brukes mye av tiden til læring, mens det andre året brukes til verdiskaping i bedriften. I mange tilfeller ender det med at bedriften ansetter lærlingen når fagprøven er bestått. Sånn sett kan det å ta inn en lærling være en god måte å rekruttere nye medarbeidere på.


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...