100-åringen Tynset Bokhandel


Siri leser fra boka Tynset Bokhandel 100 år i kulturens tjeneste 1918 – 2018.

Tynset Bokhandel er ikke som alle andre bokhandlere. For det første har de nettopp feiret 100 år i bransjen, og de er fortsatt en frittstående bokhandel. Jubileet ble markert med en egen bokutgivelse, og i kjelleren er det både galleri og et lite museum. Som om det ikke skulle være nok er de også i ferd med å gjøre om bygget til et kjøpesenter med skobutikk, blomsterbutikk og bokhandel. Om litt flytter også Tynset Zoo inn i bygningen.

Kort historikk

Det var Lars Strømmevold som etablerte bokhandelen på Tynset. Han hadde bakgrunn fra Amnéus bokhandel på Røros og en bokhandel på Grünerløkka i Oslo. I 1918 kjøpte han bokhandelen på Røros, og åpnet også en filial på Tynset, og Tynset Bokhandel var et faktum. Tynset var på den tiden en stasjonsby i rask vekst og optimismen rådet.

Otto tar over

Sønnen Otto Strømmevold tok over butikken i 1949/1950, og da var bokhandelen på Tynset fortsatt en filial under Amnéus Boghandel på Røros. Otto hadde god erfaring fra bokbransjen og god utdannelse for øvrig. 

På slutten av 1950-tallet oppstod fenomenet «bokmesse», og selv om dette var et byfenomen var Tynset Bokhandel var en av de aller første i landet til å arrangere slike. Mange kjente forfattere som Johan Falkberget, Dagfinn Grønoset og Kjell Aukrust deltok på bokmessene på Tynset. I mange år var dette et årlig arrangement, og med stor deltakelse av bygdefolket.

Bøker har naturlig nok hele tiden vært hovedproduktet i en bokhandel, men papir, kontorvarer og plater har også vært solgt opp gjennom tidene.

Otto skapte sensasjon i bokhandlerkretsene da han i 1962 bestilte hele 500 eksemplarer av Kjell Aukrusts «Simen». Men det var bare begynnelsen for det totale salgstallet ble 1500. 

At Tynset har vært et senter for utdanning i Nord-Østerdalen har også vært viktig, spesielt i den tiden da alle skolebøker ble kjøpt inn via lokale bokhandlere.

Høsten 1974 flyttet Tynset bokhandel inn i sitt nåværende bygg etter ha flyttet mellom andre lokaler i mange år. Ifølge fagbladet Papirhandelen var dette en «hypermoderne og rasjonell bok- og papirhandel med selvbetjening». Året etter ble filialen på Alvdal skilt ut som eget AS. Bokhandelen har også hatt filial i Folldal opp gjennom tidene. På Tolga er bøker solgt i kommisjon.

Kari blir ny daglig leder

I 1986 tok Kari Strømmevold over butikken som daglig leder i familiens aksjeselskap. På denne tiden var salg av skolebøker en stor del av omsetningen, selv om fortjenesten ikke var spesielt stor, men mersalget gav god avkastning.

Siri blir sjef


Siri forteller historien om Tynset Bokhandel gjennom 100 år til en interessert og spørrelysten forsamling.

Fra 1999 har Karis svigerinne Siri Jarandsen Strømmevold vært daglig leder.

Siri setter stor pris på de 30 aktive lokale forfatterne som bidrar til stadig nye bokutgivelser, som ofte havner på bestselgerlista. Gjennom bokhandelens nettside, tynsetbok.no, satses det spesielt på salg og markedsføring av lokale titler. Som den moderne bokhandelen de er, så bruker de også Facebook og Instagram i markedsføringen.

Bokkvelder og bokkafé har også blitt arrangert, og med stort hell. Da forfatterne Unni Lindell og Anne B. Ragde kom til Tynset i 2007 møtte 120 spente lesere opp for å møte to av Norges mest omtalte forfattere på den tiden.

Da Siri åpnet dørene for Bondens Marked med salg av blåmuggost, flatbrød og pinnekjøtt før jul i 2012 vakte det naturlig nok en viss oppstandelse. Det var hennes måte å markedsføre kortreist mat på, og er gjentatt flere ganger senere.

Etter at bokhandlerne mistet monopol på salg av skolebøker, fastprisordningen på skjønnlitteratur gjelder fortsatt (Det foregår nå forhandlinger om ny bokavtale), har de blitt nødt til å se seg om etter flere bein å stå på. Galleri Uglen i underetasjen, og har i mange år hatt sommerutstillinger med arbeider av kjente kunstnere. Gull, sølv, smykker, klokker og gravering er også blitt en del av vareutvalget.

At bokhandelen ble beæret med hedersbevisningen Årets Bedrift 2007 er ære hun deler med sine trofaste ansatte. At butikken året etter havnet på listen over nominerte til «årets bokhandel» viser at de utmerker seg også innen egen bransje, selv om de ikke nådde helt opp til å motta prisen.

Etter 100 år er det godt å se at Tynset bokhandel fortsatt lever i beste velgående. Dette må bety at det må ha blitt tatt mange fornuftige beslutninger i løpet av disse årene. Stadige endringer i samfunnet og forretningsvilkårene har krevd tilpasninger. At bokhandelen nå er blitt som en del av et kjøpesenter, ser også ut til å være en av de kloke beslutningene.


Skrivepult og kontormaskiner fra flere tidsepoker fra bokhandelens lille museum.


Kassaapparatet er erstattet med moderne utstyr.


Siri ønsket å gi noe tilbake til lokalsamfunnet i forbindelse med 100-årsjubileét, og da ble det denne boka, forfattet av Marit Arnesen. Begge er for øvrig medlemmer av Tynset Rotaryklubb.


Galleri Uglen


Uglen vokter over boksamlingen og kunstutstillingen.


 
Fotografens Tynset

30. november 2019

Fotografens Tynset

Anne og Åsmund Skjøtskift har hatt travle dager etter at de begynte å bla gjennom den store negativsamlingen til Johan Henrik Bratbakken som drev Tynset foto i perioden 1936 – 1954 fram til familien Skjøtskift tok over butikken.

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

22. november 2019

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

Tirsdag 19. november fikk vi besøk av distriktsguvernør Vigdis Osbak og assisterende distriktsguvernør Finn Erik Sandmo. Distrikt 2305 er et stort distrikt, og dekker geografisk Hedmark, Oppland, Sunnmøre, Romsdal, samt Eda i Sverige.

Tone tente lyset

5. november 2019

Tone tente lyset

Fredag 1. november 2019 vil stå som en merkedag i forbindelse med det store bru- og stiprosjektet på Tynset. Byggingen av Nebybrua er i rute, stiene er stort sett ryddet og så var det tid for lysfest i regi av foreningen Nebybruas venner.

Biogass i Fjellregionen

31. oktober 2019

Biogass i Fjellregionen

Nylig besøkte Oddvar Austbø Tynset Rotaryklubb for å fortelle om et prosjekt han har jobbet med, nemlig mulighetene for å produsere biogass av blant annet husdyrgjødsla i Fjellregionen.

Yrkesforedrag av Randi Aas

25. oktober 2019

Yrkesforedrag av Randi Aas

Randi er født og oppvokst på Tynset, og har alltid hatt sin adresse her, selv om hun har vært utafor bygda for å skaffe seg utdanning. Hun kan vel stå som eksempel på en person som har benyttet seg av det man kan kalle livslang «livslang læring».

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

18. oktober 2019

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

Berit Selboe-Coote fra FIAS holdt et meget interessant foredrag om sin arbeidsplass, og ikke minst om at det i løpet av neste år vil bli innført ny ordning for håndtering av avfall.

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

8. oktober 2019

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

Den 30. september var det 70 år siden det siste flyet i luftbrua landet på Tempelhof flyplass i Berlin. I den forbindelse holdt Håkon Trønnes et foredrag om bakgrunnen for delingen av Tyskland etter krigen og om årsaken til at luftbrua ble iverksatt.

Nord-Østerdal videregående skole

3. oktober 2019

Nord-Østerdal videregående skole

Rektor Anne Buttingsrud holdt nylig foredrag om Nord-Østerdal videregående skole for en spørrelysten forsamling. Skolen har rundt 500 elever, noe som er mange nok til at de kan ha et forholdsvis bredt utvalg av studieretninger.

Mitt Tynset

30. september 2019

Mitt Tynset

Hele bokprosjektet startet med at Jan Kåre presenterte dikt fra lokale forfattere hver fredag i Arbeidets rett. Dette satte Grete-Mimmi stor pris på, og savnet diktene da han sluttet med denne «spalten».

Neby bru september/oktober 2019

27. september 2019

Neby bru september/oktober 2019

Arbeidet med Neby bru går stadig framover, og i skrivende stund i månedsskiftet september/oktober er statusen den at brukarene ute i elva er ferdig støpt og forskalingene er fjernet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30:00
Møtespråk: no

Vår nye rådmann Erling Strålberg
10. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

(besøket er ikke bekreftet) 3-minutter ved Einar

Julemøte sammen med ledsagere
17. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

Medlemskomitéen serverer gløgg og pepperkaker

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...