Kan noen hjelpe Senegal?


Amar Fadiaw Niang viste bilder, blant annet av en lærerbolig, som selv etter Senegalsk standard har lav standard.

Amar Fadiaw Niang er fra Senegal, men kom til Tynset for 30 år sia på turistvisum. Tilfeldigvis ble han værende på Tynset litt lengre enn planlagt, og da traff han sin Tone, og siden har han vært her! Han har jobbet med ulike ting, blant annet innen reiseliv hos Orkideekspressen, men er nå ansatt som programveileder ved Tynset opplæringssenter.

Senegal ligger på vestkysten av Afrika, med Dakar som hovedstad og den desidert største byen. Amar er født i en liten kommune med 6000 innbyggere. De lever av jordbruk og kvegdrift. Men vilkåra er ikke de beste, da klimaet er tørt, og avlingene blir dårlige. Amar viste bilder fra byen, som etter vår målestokk viste skrøpelige husvære, og takene lekker ofte når det regner.

Senegal ligger på vestkysten av Afrika med Atlanterhavet som nabo i vest, Mauritania i Nord, Mali i Øst og Guinea-Bissau i Sør. Hovedstaden Dakar ligger ved Atlanterhavskysten, men det er ikke der problemene er størst, det er på landsbygda. (Google maps)

Levestandarden er generelt lav, og det offentlige tilbudet er avhengig av skatteinntekter. Men når det lokale arbeidslivet stort sett består av virksomheter som gir liten inntekt, så blir også kommunens økonomi veldig dårlig.

Etter hvert har det kommet barnehager, skoler, føde- og sykestuer, men alt er forfallent, og har for liten kapasitet. Det er f.eks. bare en seng på sykehuset. Mangelen gjelder også kvalifisert personell som leger og lærere. Stort sett er det syke- og hjelpepleiere som arbeider med helseoppgaver. Mange fullfører heller ikke skolegangen, så situasjonen er temmelig vanskelig på mange måter. Tilgangen på godt drikkevann er også vanskelig, men det finnes grunnvann ikke alt for dypt nede i bakken.

Amar er født i denne byen, men vokste opp andre steder. Han har et stort ønske om å hjelpe menneskene der, spesielt etter at ordføreren i byen tok kontakt. Nå spør han om Rotary har noen mulighet til å yte noen form for hjelp, spesielt til nødvendig utstyr på fødestua, helsestasjonen, sykehuset og barnehagene bl.a. Han nevnte en hel rekke konkrete ting som ordføreren hadde på sin liste over ting de manglet.

President Marit bad om å få en oversatt versjon av brevet fra ordføreren (som er på fransk), slik at de kan sette seg bedre inn i saken. Så kan styret se nærmere på hvordan Tynset Rotaryklubb eventuelt kan bistå. En mulighet er å kanalisere ønskene over til Rotary’s fond, kanskje via en lokal Rotaryklubb i Senegal. Vi har jo en ressursperson på området i Ola Grønn-Hagen. Vi skal selvfølgelig ikke forvente at han skal ta fatt på nok et prosjekt, men kanskje han kan gi noen nyttige råd på veien.

 
Fotografens Tynset

30. november 2019

Fotografens Tynset

Anne og Åsmund Skjøtskift har hatt travle dager etter at de begynte å bla gjennom den store negativsamlingen til Johan Henrik Bratbakken som drev Tynset foto i perioden 1936 – 1954 fram til familien Skjøtskift tok over butikken.

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

22. november 2019

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

Tirsdag 19. november fikk vi besøk av distriktsguvernør Vigdis Osbak og assisterende distriktsguvernør Finn Erik Sandmo. Distrikt 2305 er et stort distrikt, og dekker geografisk Hedmark, Oppland, Sunnmøre, Romsdal, samt Eda i Sverige.

Tone tente lyset

5. november 2019

Tone tente lyset

Fredag 1. november 2019 vil stå som en merkedag i forbindelse med det store bru- og stiprosjektet på Tynset. Byggingen av Nebybrua er i rute, stiene er stort sett ryddet og så var det tid for lysfest i regi av foreningen Nebybruas venner.

Biogass i Fjellregionen

31. oktober 2019

Biogass i Fjellregionen

Nylig besøkte Oddvar Austbø Tynset Rotaryklubb for å fortelle om et prosjekt han har jobbet med, nemlig mulighetene for å produsere biogass av blant annet husdyrgjødsla i Fjellregionen.

Yrkesforedrag av Randi Aas

25. oktober 2019

Yrkesforedrag av Randi Aas

Randi er født og oppvokst på Tynset, og har alltid hatt sin adresse her, selv om hun har vært utafor bygda for å skaffe seg utdanning. Hun kan vel stå som eksempel på en person som har benyttet seg av det man kan kalle livslang «livslang læring».

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

18. oktober 2019

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

Berit Selboe-Coote fra FIAS holdt et meget interessant foredrag om sin arbeidsplass, og ikke minst om at det i løpet av neste år vil bli innført ny ordning for håndtering av avfall.

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

8. oktober 2019

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

Den 30. september var det 70 år siden det siste flyet i luftbrua landet på Tempelhof flyplass i Berlin. I den forbindelse holdt Håkon Trønnes et foredrag om bakgrunnen for delingen av Tyskland etter krigen og om årsaken til at luftbrua ble iverksatt.

Nord-Østerdal videregående skole

3. oktober 2019

Nord-Østerdal videregående skole

Rektor Anne Buttingsrud holdt nylig foredrag om Nord-Østerdal videregående skole for en spørrelysten forsamling. Skolen har rundt 500 elever, noe som er mange nok til at de kan ha et forholdsvis bredt utvalg av studieretninger.

Mitt Tynset

30. september 2019

Mitt Tynset

Hele bokprosjektet startet med at Jan Kåre presenterte dikt fra lokale forfattere hver fredag i Arbeidets rett. Dette satte Grete-Mimmi stor pris på, og savnet diktene da han sluttet med denne «spalten».

Neby bru september/oktober 2019

27. september 2019

Neby bru september/oktober 2019

Arbeidet med Neby bru går stadig framover, og i skrivende stund i månedsskiftet september/oktober er statusen den at brukarene ute i elva er ferdig støpt og forskalingene er fjernet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30:00
Møtespråk: no

Vår nye rådmann Erling Strålberg
10. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

(besøket er ikke bekreftet) 3-minutter ved Einar

Julemøte sammen med ledsagere
17. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

Medlemskomitéen serverer gløgg og pepperkaker

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...