En reise i Øst-Europa inklusive en tur til Kina


Kjell Wardenær

Kjell Wardenær fortalte at han av utdanning er metallurg, og de siste årene før han gikk av med pensjon jobbet han for Elkem. Hans avdeling hadde hele verden som arbeidsfelt. Selv hadde han store deler av Øst-Europa som sitt geografiske arbeidsområde. Dermed ble det mange reiser blant annet til Balkan. Han viste mange bilder fra de stedene han har besøkt, men det blir for langt å videreformidle alle historiene han fortalte, men det er åpenbart at han har trivdes i jobben, og ikke minst med opplevelsene han har hatt på disse reisene.

Estland, og Tallin

var et at de stedene han har besøkt flere ganger, og han satte spesielt pris på gamlebyen, som er en godt bevart bydel. Til og med den 4 meter tykke bymuren står fortsatt tilnærmet intakt. Han hadde også vært innom KGB-museet i byen, og på hotellet der alle vestlige personer ble innkvartert i Sovjettiden var annethvert rom et rom som ble disponert av KGB. Alt som skjedde på gjesterommene ble avlyttet.

Den syngende revolusjonen var en serie hendelser mellom 1987 og 1991 som medførte at de baltiske statene gjenvant sin uavhengighet fra Sovjetunionen. Målet om nasjonal uavhengighet ble oppnådd for Litauen i 1990 og Latvia og Estland i 1991.

Begrepet «den syngende revolusjonen» ble skapt av den estiske kunstneren og aktivisten Heinz Valk i en artikkel som ble publisert uken etter den syngende massedemonstrasjonen på sangerfeltet i Tallinn fra 10. til 11. juni 1988. Den 23. august 1989 holdt anslagsvis 1–2 millioner mennesker hender i den baltiske kjede, som strakte seg fra Tallinn i nord til Vilnius i sør. Kilde: Wikipedia.


I gamlebyen i Tallinn finnes også restauranten Olde Hansa, der det serveres retter fra middelalderen. Den er vel verdt et besøk. (Foto: Håkon Trønnes)

Latvia, Riga

Byen huser Europas største markeder i de gamle Zeppelinerhallene, og svenskene har satt sitt tydelige preg på byen opp gjennom sin storhetstid.


Zeppelinerhallene i Riga.

Litauen

er nok det landet som i størst grad har sørget for å bli kvitt de russiske innbyggerne etter Sovjetunionens fall. Også i Vilnius er det et KGB-museum som viser både avlytting, fengselsceller, straffeceller og avrettingssted for fanger.

Polen

Det landet han har besøkt oftest er Polen, og han setter stor pris på arkitekturen både er og i de andre baltiske landene.


Hestedrosje i Krakow. Kjell var ellers også opptatt av den flotte arkitekturen i de Østeuropeiske landene (Foto: Håkon Trønnes)

Tsjekkia

Under sine besøk i Praha har han ofte besøkt Karlsbroen der det alltid er forskjellige typer kunstnere og underholdningsartister. I Praha finner en også et astronomisk ur.


På Karlsbroen i Praha er det ofte et yrende liv av turister, kunstnere og artister av mange slag.


Det astronomiske uret er også en av Prahas store severdigheter.

Slovakia

I Slovakia har man Tatrafjellene, og en slottsruin på omtrent enhver fjelltopp.

Russland

Han har også vært i Russland, og der må det bare sies at en må sørge for å ha alle dokumentene i orden både ved inn- og utreise. Mister du immigrasjonspapirene i Russland, så kommer du ikke ut igjen.

Det han spesielt har merket seg under sine reiser er at det stort sett er rent og ryddig i disse landene.

Kina

Kina er også et av de landene denne reiseglade karen har besøkt. Når sant skal sies så virker dette å være et noe merkelig land. På den ene siden har de verdens raskeste tog som går i opp mot 430 km/t, og på den andre siden har de ikke trafikkultur i det hele tatt.

Han fortalte at han stadig ble så overrasket over trafikksituasjoner at han ikke husket å ta bilder av alle situasjonene. En del bilder hadde han jo likevel av kjøretøyer av mange slag. Noen med enorm overlast og manglende sikring. For syklister og fotgjengere virket det som om det ikke fantes noen regler i det hele tatt. Hvis det var markert for fire kjørefelter i veien, så ble det ofte til seks, om det var plass til det.

Mange kjørte el-moped eller el-motorsykkel – ikke for å spare miljøet, men for å slippe å skaffe seg førerkort. Det er nemlig førerkortkrav for å kjøre tilsvarende kjøretøyer som går på bensin.

Et annet merkelig fenomen, sett med norske øyne, var også at det var mye som var forbudt uten at det virket sånn. Men så lenge det ikke var strengt forbudt, så var det visst ikke så nøye.

Også i Kina var det rent og ryddig langs gatene, og mye av årsaken til det var at noen hadde som jobb å rydde opp, og de fikk betaling for det de leverte – forhåpentligvis gikk det da til gjenvinning.

Det minst rene landet han har vært i er India – der flyter søpla overalt.

Det var et underholdende foredrag med mange morsomme poenger fra denne reiseglade karen.


Kjell Wardenær og president Marit Arnesen


 
Fotografens Tynset

30. november 2019

Fotografens Tynset

Anne og Åsmund Skjøtskift har hatt travle dager etter at de begynte å bla gjennom den store negativsamlingen til Johan Henrik Bratbakken som drev Tynset foto i perioden 1936 – 1954 fram til familien Skjøtskift tok over butikken.

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

22. november 2019

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

Tirsdag 19. november fikk vi besøk av distriktsguvernør Vigdis Osbak og assisterende distriktsguvernør Finn Erik Sandmo. Distrikt 2305 er et stort distrikt, og dekker geografisk Hedmark, Oppland, Sunnmøre, Romsdal, samt Eda i Sverige.

Tone tente lyset

5. november 2019

Tone tente lyset

Fredag 1. november 2019 vil stå som en merkedag i forbindelse med det store bru- og stiprosjektet på Tynset. Byggingen av Nebybrua er i rute, stiene er stort sett ryddet og så var det tid for lysfest i regi av foreningen Nebybruas venner.

Biogass i Fjellregionen

31. oktober 2019

Biogass i Fjellregionen

Nylig besøkte Oddvar Austbø Tynset Rotaryklubb for å fortelle om et prosjekt han har jobbet med, nemlig mulighetene for å produsere biogass av blant annet husdyrgjødsla i Fjellregionen.

Yrkesforedrag av Randi Aas

25. oktober 2019

Yrkesforedrag av Randi Aas

Randi er født og oppvokst på Tynset, og har alltid hatt sin adresse her, selv om hun har vært utafor bygda for å skaffe seg utdanning. Hun kan vel stå som eksempel på en person som har benyttet seg av det man kan kalle livslang «livslang læring».

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

18. oktober 2019

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

Berit Selboe-Coote fra FIAS holdt et meget interessant foredrag om sin arbeidsplass, og ikke minst om at det i løpet av neste år vil bli innført ny ordning for håndtering av avfall.

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

8. oktober 2019

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

Den 30. september var det 70 år siden det siste flyet i luftbrua landet på Tempelhof flyplass i Berlin. I den forbindelse holdt Håkon Trønnes et foredrag om bakgrunnen for delingen av Tyskland etter krigen og om årsaken til at luftbrua ble iverksatt.

Nord-Østerdal videregående skole

3. oktober 2019

Nord-Østerdal videregående skole

Rektor Anne Buttingsrud holdt nylig foredrag om Nord-Østerdal videregående skole for en spørrelysten forsamling. Skolen har rundt 500 elever, noe som er mange nok til at de kan ha et forholdsvis bredt utvalg av studieretninger.

Mitt Tynset

30. september 2019

Mitt Tynset

Hele bokprosjektet startet med at Jan Kåre presenterte dikt fra lokale forfattere hver fredag i Arbeidets rett. Dette satte Grete-Mimmi stor pris på, og savnet diktene da han sluttet med denne «spalten».

Neby bru september/oktober 2019

27. september 2019

Neby bru september/oktober 2019

Arbeidet med Neby bru går stadig framover, og i skrivende stund i månedsskiftet september/oktober er statusen den at brukarene ute i elva er ferdig støpt og forskalingene er fjernet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30:00
Møtespråk: no

Vår nye rådmann Erling Strålberg
10. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

(besøket er ikke bekreftet) 3-minutter ved Einar

Julemøte sammen med ledsagere
17. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

Medlemskomitéen serverer gløgg og pepperkaker

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...