Rotary besøkte Tynset Flyklubb


Det var godt frammøte da Tynset flyklubb inviterte rotaryklubben til flyplassen.

Det var Svein Ellingvåg i Tynset flyklubb som sto for både informasjon, omvisning på flyplassen og han serverte også vafler og kaffe. Flyklubben er en av landets eldste, -stiftet i 1938. Flystripa ble først anlagt i samarbeid med luftforsvaret som en reserveflyplass i 1953.

Selve flystripa er 1000m lang. Den fikk full oppgradering i 2001, og fremstår som en av landets beste gressbaner. Banen holdes åpen hele året ved hjelp av medlemmenes dugnadsinnsats med gresslått om sommeren og brøyting på vinteren. I løpet av de siste 25 år er det bygd tre hangarer, hvor det i dag er stasjonert 4 fly. En periode var det 7 private fly i klubben. Ola Grønn Hagen tegnet, og yrkesskolen satte opp, det opprinnelige klubbhuset, men dette har blitt flyttet og påbygd senere (2002-2005). Statoil tankanlegg finnes også her, for tanking av egne fly og fly som kommer på besøk.

Aktiviteten har vært varierende, men siden reorganiseringen i 1980 har aktiviteten vært stor. Det var da (i tilfeldig rekkefølge) Erland Bull Aakran, Steinar Myren, Ola Grønn Hagen, Svein Ellingvåg og Dag Edvard Larsen som sto for denne «restarten». 1981 ble det første klubbflyet kjøpt.

Klubben driver flyskole, hvor Bjørn Fossum er skolesjef og flyinstruktør. Han står for den praktiske flygeropplæringen, mens klubbens egne medlemmer er hjelpeinstruktører ved teoriundervisningen. Det er klubbens eget Cessna 172P Skyhawk som brukes i undervisningen. Elevene kommer fra bl.a. Nord-Østerdalen, Røros, Oppdal og Sunndalsøra. Pr i dag har flyskolen levert 21 flysertifikater!

Klubbens hovedaktiviteter er naturligvis å fly. De har kontakt med andre flyklubber og drar gjerne på stevner og klubb-besøk. De arrangerer et årlig «Fly-In»/ åpen dag, hvor de i høst hadde besøk av 31 fly. De ordner også interne klubbturer og konkurranser. De deltar på kurs og møter i NLF. Sjekk av fly og vedlikehold av bane, hus og hangar krever også noe tid. Ellers er klubben med i NAK’s Søke og redningstjeneste (SAR) og har via politi og Røde Kors fått flere spennende oppdrag. De flyr skogbrannovervåkning, og de kan lete opp «villfarne» dyr. De har også funnet igjen båter, og de har funnet bilsmuglere.

Selve flyplassen eies av kommunen som klubben leier vederlagsfritt, mens bygningsmassen er eid av klubben og private. Totalt medlemstall er i dag 40, hvorav 20 medlemmer har flysertifikat.I hangaren var det også et seilfly av den riktig gamle sorten; SG-38 et glidefly av tysk opprinnelse fra 1930-tallet. Dette kom normalt opp i lufta ved hjelp av en vinsj, men også strikk ble benyttet. I dag har denne luftfarkosten med den svært luftige cockpiten kun lokalhistorisk verdi. Flommen i 1995 tok nesten knekken på dette klenodiet, men det er nå restaurert. SG-38 er i utgangspunktet kun ment som et statisk utstillingsobjekt, selv om noen har ytret ønske om å fly det igjen. 


Det ser det ut til at rotaryklubbens sekretær også har lyst til, men det er kanskje best at han kontrollerer stikka mens flyet er på bakken.


Flyklubben inviterte til kaffe og vafler i klubblokalet, som bar tydelig preg av at her er det flyentusiaster som holder til.


Svein Ellingvåg fortalte om flyklubbens historie og viste rundt i hangarene.


Flyene ble studert med stor interesse.


Modellfly


Påtroppende president i Tynset rotaryklubb takket for omvisningen og overleverte boka «Heme» til flyklubbens Svein Ellingvåg.


 
Fotografens Tynset

30. november 2019

Fotografens Tynset

Anne og Åsmund Skjøtskift har hatt travle dager etter at de begynte å bla gjennom den store negativsamlingen til Johan Henrik Bratbakken som drev Tynset foto i perioden 1936 – 1954 fram til familien Skjøtskift tok over butikken.

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

22. november 2019

Besøk av Distriktsguvernør Vigdis Osbak

Tirsdag 19. november fikk vi besøk av distriktsguvernør Vigdis Osbak og assisterende distriktsguvernør Finn Erik Sandmo. Distrikt 2305 er et stort distrikt, og dekker geografisk Hedmark, Oppland, Sunnmøre, Romsdal, samt Eda i Sverige.

Tone tente lyset

5. november 2019

Tone tente lyset

Fredag 1. november 2019 vil stå som en merkedag i forbindelse med det store bru- og stiprosjektet på Tynset. Byggingen av Nebybrua er i rute, stiene er stort sett ryddet og så var det tid for lysfest i regi av foreningen Nebybruas venner.

Biogass i Fjellregionen

31. oktober 2019

Biogass i Fjellregionen

Nylig besøkte Oddvar Austbø Tynset Rotaryklubb for å fortelle om et prosjekt han har jobbet med, nemlig mulighetene for å produsere biogass av blant annet husdyrgjødsla i Fjellregionen.

Yrkesforedrag av Randi Aas

25. oktober 2019

Yrkesforedrag av Randi Aas

Randi er født og oppvokst på Tynset, og har alltid hatt sin adresse her, selv om hun har vært utafor bygda for å skaffe seg utdanning. Hun kan vel stå som eksempel på en person som har benyttet seg av det man kan kalle livslang «livslang læring».

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

18. oktober 2019

Fjellregionen Interkommunale AvfallsSelskap FIAS

Berit Selboe-Coote fra FIAS holdt et meget interessant foredrag om sin arbeidsplass, og ikke minst om at det i løpet av neste år vil bli innført ny ordning for håndtering av avfall.

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

8. oktober 2019

Luftbrua til Berlin 1948-49 – et 70-årsminne

Den 30. september var det 70 år siden det siste flyet i luftbrua landet på Tempelhof flyplass i Berlin. I den forbindelse holdt Håkon Trønnes et foredrag om bakgrunnen for delingen av Tyskland etter krigen og om årsaken til at luftbrua ble iverksatt.

Nord-Østerdal videregående skole

3. oktober 2019

Nord-Østerdal videregående skole

Rektor Anne Buttingsrud holdt nylig foredrag om Nord-Østerdal videregående skole for en spørrelysten forsamling. Skolen har rundt 500 elever, noe som er mange nok til at de kan ha et forholdsvis bredt utvalg av studieretninger.

Mitt Tynset

30. september 2019

Mitt Tynset

Hele bokprosjektet startet med at Jan Kåre presenterte dikt fra lokale forfattere hver fredag i Arbeidets rett. Dette satte Grete-Mimmi stor pris på, og savnet diktene da han sluttet med denne «spalten».

Neby bru september/oktober 2019

27. september 2019

Neby bru september/oktober 2019

Arbeidet med Neby bru går stadig framover, og i skrivende stund i månedsskiftet september/oktober er statusen den at brukarene ute i elva er ferdig støpt og forskalingene er fjernet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30:00
Møtespråk: no

Vår nye rådmann Erling Strålberg
10. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

(besøket er ikke bekreftet) 3-minutter ved Einar

Julemøte sammen med ledsagere
17. des. 2019, 19.30 - 08:30 PM

Medlemskomitéen serverer gløgg og pepperkaker

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...