Inntrykk etter en reise i Kina – del to og tre



På Rotaryklubbens møter 8. og 15. september fortalte Tore Stubbe i Tynset Rotaryklubb videre fra han og hans partner Anitas tre ukers reise i Kina høsten 2019. Mengden av opplevelser og inntrykk fra en slik tur er umulig å gjengi på et par timer, men smakebiter av enkelte hendelser, krydret med noe kinesisk historie fikk interessert lyttende rotarianere ta del i.

Første del av foredraget ble publisert på vår hjemmeside den 16. desember 2019. Les gjerne det også.

Fra Beijing til Hong Kong

Kina er et enormt land geografisk, antall innbyggere, antall folkeslag og en økonomisk stormakt.

Folkerepublikken Kina ble stiftet 1. oktober 1949. I 2019 fylte republikken 70 år. Da reiste Tore og Anita fra Beijing til Xi’an og silkeveien ned til Lijiang med en avstikker til Wumu, videre til Guilin med en tur innom Yangshuo, og videre til Hong Kong.

Først tok de tog fra Beijing til Xi’an. Fra Xi’an til Lijiang var fly framkomstmiddelet. På flyplassen i Lijiang lot bagasjen vente på seg. Men bamser med forskjellige beskjeder og formaninger til turister og innbyggere ble sendt på bagasjebåndet i mellomtiden.

Naxi-folket

Lijiang er Maos fødeby. Den populære turistbyen, som står på Unescos verdensarvliste, ble rasert av jordskjelv i 1994. Ved hjelp av midler fra blant annet Unesco og Verdensbanken ble byen gjenoppbygd i gammel stil, med bygninger, trapper, bruer og rennende vann. Beroligende musikk strømmet ut fra høyttalere, kamuflert som stubber og steiner.

Byen preges av forskjellige etniske grupper, blant annet av Naxi-folket, en minoritet på rundt 300.000 innbyggere, bosatt rundt byen og i Yunnan. Naxiene er maternalistiske (kombinerer begrepene moderlighet og feminisme (red.anm.)), og fører en livsførsel der kvinnene praktiserer, og er initiativtakere til, fri sex. Hvem som er fedre til barna, er ukjent. Derfor er det ofte broren til barnas mor som får i oppgave å oppdra barna. Det er kvinnene som er de mektige i Naxi-kulturen. Menn utdanner seg gjerne til snekkere eller kunstnere. Kvinnene regnes også som overhodet i den enkelte families arverekkefølge. Naxiene har sin egen religion og eget skriftspråk kalt Dongba som består av 1.200 piktografier. (Dongba er det eneste piktografiske skrivesystemet i verden som fortsatt er aktivt vedlikeholdt. Piktografier formidler sin mening gjennom dets billedlige likhet med et fysisk objekt. (red.anm.))

Lijiang lever av turisme og Naxi-folket er blant dem som bidrar til at turistene skal trives. Blant annet danser de for turistene på torget. Alle turister og andre tilskuere blir dratt med i dansen.

I tuneller under Lijiang er det bygget en ny by med butikkgate, shoppingsentre, trapper, bruer og rennende vann.

Avstikker til Wumu


Skriftspråket som Dongba’en bruker består av 1200 tegn.

Fra Lijiang tok Tore og Anita en avstikker i bil til Wumu. Før ankomst til byen stoppet de på et matmarked hvor de fikk se hvordan levende dyr i skjønn forening med kjøtt, frukt og grønt bare plassert på tepper på gateplan, ble omsatt.

Videre mot Wumu passerte de fjellmassivet «Yak Medows» på 3.816 moh. I høyfjellet her gresser blant annet okser, kyr og kalver av rasen Yak, et høylandskveg. Trebruer er lagt ut fordi det er forbudt for mennesker å gå på gresset, noe som begrunnes med høy konsentrasjon av igler. Tore og Anita tok ikke taubanen opp til fjelltoppen fordi den var dekket av tåke.

Tore fortalte om bølgende, grønne landskap og svingete veier, veier som var gravd inn i fjellet og hvor massene bare ble kastet utfor fjellsidene. Været i høyfjellet skiftet raskt mellom skodde og regn, sol og torden.
Wumu har rundt 200 innbyggere, og er en gammel Naxi-by. Byen ligger avsides i fjellene og ble først knyttet til resten av Baoshan-regionen med vei i 2010. I 2014 fikk byen strøm. Innbyggerne lever fortsatt slik de gjorde for århundrer siden. Her var det ingen som merket noe til kulturrevolusjonen som tok sikte på en gjennomgripende endring av det kinesiske samfunnet fra 1966 til 1976 (red. anm.). Fortsatt lever husdyr som geiter, griser, høner, sauer og mennesker side om side i gatene. Regnet skyller dyras avføring ned i grøfter som fører ekskrementene ned i store møkktanker. Herfra henter innbyggerne gjødsel til jordene.

- Byen ga meg på mange måter flash back til Stjørdalen på 1950-tallet, kommenterte Tore.

Det er byens åndelige leder, dong ba’en, som lærer bort skriftspråket Dongba, som tidligere nevnt, består av 1.200 piktografier.

Om norsk og dongba er helt forskjellige språk, var det ikke noe problem å kommunisere. Ved hjelp av oversettelsesprogram på smarttelefon gikk samtalene «lekende lett».

Begravelse i Wumu


Litt spesielt var det jo å bli invitert i begravelse, men det var en stor opplevelse det også.

Elven Chang Jiang er 6300 km lang. Den er Kinas lengste elv og den tredje lengste i verden (red.anm.). Elven har preget folk, dyr og landskapet i århundrer. I dens ferd gjennom Kina har den fått 20 forskjellige navn. Den renner også i dalføret nedenfor byen Wumu.

Langs Chang Jiang elven ligger «Three Gorges Dam» eller De tre kløfters demning som er et av verdens største demninger og vannkraftverk. Kraftproduksjonen i tilknytning til vannmagasinet skal gi ca. 85 TWh. I dag består dammen av 32 hovedgeneratorer, hver på 700 MW. (Når dammen blir fullt operativ vil den ha en samlet installert effekt på 21 515 MW (21,5 GW), en ytelse som tilsvarer effekten i 150 Alta-kraftverk. (red.anm.)

Tore og Anita fikk beskjed om ikke å reise dit, på grunn store mengder regn samt et dødsfall i området. Den omkomne skulle vise seg å være onkelen til hotelldirektøren for hotellet i Wumu som Tore og Anita hadde tatt inn på. Kjapt ble hotellets åtte rom booket og Tore og samboer ble spurt om de ville være med i begravelsen.
Innbyggerne stilte raskt opp for den sørgende familien. Noen kom med ei slaktet geit, andre med en slaktet gris. Dagen etter dødsfallet gikk den avdødes familie fra dør til dør i landsbyen og blåste i bukkehorn, noe som bebudet begravelse og at alle var velkomne til å delta i sørgehøytideligheten. I følget var det også såkalte gråtekoner som skrek og hylte over tapet av den avdøde. Selve begravelsen foregikk tre dager etter dødsfallet. Foran gravfølget ble det strødd papirlapper som symboliserte penger, noe som igjen ga uttrykk for at avdøde hadde vært en gavmild person. Veien til gravplassen var pyntet med blomsteroppsatser med bånd. Den døde ble fraktet hengende under en bambusstokk, i en ramme, med et klede over seg. Totalt 20 mann bar den forulykkede, eller det vil si, åtte mann bar den fysiske bambusrammen. De andre 12 leide de som bar. Bak følget, som gikk i raskt tempo opp til fjellet hvor han skulle begraves, fulgte mange med. Innbyggerne tror på ånder og det ble derfor skutt flere skudd for å skremme unna de onde utgavene av dem.

- Litt av en opplevelse, kommenterte Tore.

Keisere og kommunister

Den forbudte by er det området av Beijing som har vært keisernes hovedsete. Kina har hatt 24 keisere. De regjerte der fra 1420 til 1921. Keiserdømmene var hierarkisk oppbygget med bred klasseinndeling.
Keiserne holdt seg med mange konkubiner (kvinne som lever i seksuelt samliv med en mann hun ikke er gift med, elskerinner (red. anm.)). Da keiseren døde måtte konkubinerne også bøte med livet, enten ved å drikke gift eller å bli hengt. Alle brødrene til arveprinsen ble også drept.

- Et system som skulle vedlikeholde seg sjøl, kommenterte foredragsholderen.

Fra 1840 til 1949 var Kina for svakt til å slå tilbake europeisk kolonialisme og japansk invasjon. I Kina kalles tidsepoken fornedrelsestiden på grunn av okkupantenes herjinger som igangsetting av branner og utstrakte tyverier. Mao Zedong og kommunistpartiet sto i spissen for den voldelige revolusjonen som resulterte i at Folkerepublikken Kina ble etablert i 1949. Revolusjonen stoppet også fremmede makters dominans i Kina. (Formann Mao styrte Kina fram til sin død i 1976.)

Tore mener at styresettet av i dag godt kan sammenliknes med det som hersket under keiserdynastiene. Eksempelvis styrer kommunistpartiet over enorme verdier og eiendommer, noe som minner lite om kommunisme. Når du går inn i Den forbudte by, henger det også et bilde av Mao Zedong ved hovedporten.
Antakeligvis trodde kommunistene at de skulle miste makten under opptøyene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Derfor satt de inn alt de hadde av militær makt for å knuse demonstrantene, noe som resulterte i en ren massakre.

Keiserdømmet i Kina besto i 2500 år. I denne perioden forandret grensene seg noe, og hovedsteder kom og gikk. Landet var også i en periode delt i nord- og sør-Kina. Landet har flere ganger vært invadert fra nord, blant annet av mongoliere, noe som var opptakten til byggingen av den kinesiske mur.
I følge Tore, har poenget med skolesystemet vært å utdanne folk til en gjerning i statsapparatet for at folket skulle kunne utføre det keiseren ønsket og ville.

Det er tydelig at innbyggerne er redd for brann i Den forbudte by i sentrum av Beijing. I byen står en stor en stor kjele med vann, tilgjengelig til enhver tid. Byen er også delt inn i firkanter med murer rundt, noe som kan stoppe eventuelle branner, eller pandemier for den saks skyld.

Den forbudte by er delt inn i forskjellige områder som brukes til forskjellige seremonier.

  • Det gylne vann
  • Den varige harmonis hall
  • Den midtre harmonis hall
  • Den ypperste harmonis hall
  • Den himmelske renhets port
  • Den jordiske stillhets plass
  • Den keiserlige freds plass
  • De tusen høsters paviljong
  • Bronsekjeler (vann/brann)
  • Takvoktere
  • Opptil 43 konkubiner/100 barn


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...