Yrkesforedrag ved Iver Strøm



I Tynset Rotaryklubb har vi tradisjon for at medlemmene forteller om sitt liv og yrke. Dette er en tradisjon som har vært i Rotary siden 1905 da Paul Harris tom initiativet til å stifte en kameratklubb sammen med sine venner. Alle hadde forskjellig yrkesbakgrunn, og klubbens hovedformål skulle være at man møttes regelmessig for å utveksle kunnskap og erfaring fra sine forskjellige ståsteder. Samtidig skulle man yte hverandre tett kameratskap, fortrolighet og støtte. På klubbens møte midt i oktober var det Iver Strøm sin tur.

Oppvekst og utdanning

Iver er født og oppvokst i Bremnes kommune, nå Averøy kommune, like utenfor Kristiansund. Ivers sommerjobber i unge år var klippfiskarbeid, slåttonn på Oppdal og ferje-matros. Han gikk realskole og gymnas i Kristiansund, og studerte deretter farmasi ved Universitetet i Oslo 1968-72. Farmasi er «læren om legemidlenes fremstilling eller tilveiebringelse, og om deres fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper». Iver forteller at nå til dags er det vel mer læren om bruken av legemidler og mindre om produksjon.

Yrke og arbeidsliv


Apotekene har endret seg radikalt siden Iver begynte å jobbe med medisiner. Før ble medisinene i stor grad laget på apotekene, nå har fabrikker overtatt den jobben. Apotekene står nå for salg og veiledning. I tillegg har vareutvalget endret seg, og består nå også av helsekost, kosmetikk og mersalg.

Hans første arbeidsplass var Norsk Medisinaldepot. Der drev de med kjemisk analyse av legemidler, og han ble etter hvert analyseleder.
Deretter jobbet han på Sykehusapoteket i Molde. Der var det vanlig apotekarbeid inkludert produksjon. Han hadde også tilsyn med legemiddel mht oppbevaring og bruk av legemidler på sykehuset og sykehjem. Han drev også med undervisning for leger, sykepleiere og hjelpepleiere.

Så ble han med på oppstarten av et sykehusapotek i Kristiansund, som sykehusapoteker. Arbeids-oppgavene var cirka det samme som i Molde, men Cytostatikaproduksjon (kreftmidler) var viktig der.

Tynset sjukehus


Det er særlig to personer som Iver vil peke på som viktige når det gjelder bruk av medisiner, Edward Deming og Florence Nightingale.

Deretter fikk han jobb på Sykehuset på Tynset. Han hadde ansvar for cytostatikaproduksjonen. Han satt også i Legemiddelkomité, og hadde tilsyn med legemiddel-oppbevaring og bruk av legemidler.


Dessverre kan det ta veldig lang tid før nyttig kunnskap faktisk tas i bruk.

Han drev også med undervisning av sykepleiere og hjelpepleiere i kommunene rundt sykehuset. Han var også kvalitetsansvarlig for blodbanken i en periode.

Vanlige apotek i dag har sluttet med produksjon. Nå er det kun salg og veiledning, og det har blitt mer og mer salg av kosmetikk, ifølge Iver.


Iver er glødende opptatt av at de som foreskriver medisiner må ha oppdatert kunnskap om virkning, dosering og mulige bivirkninger av medisiner.

Iver er nå involvert i etterutdanninga for sykepleiere ved Høyskolen i Molde i «Trygg legemiddel-håndtering». Studentene tar i bruk Demings sirkel bestående av 4 trinn, som metode for kvalitetsforbedring; Planlegge, utføre, kontrollere og korrigere. Viktige nettsteder som de belyser i Molde er RELIS (Legemiddel-informasjon). Folkehelseinstituttet (FHI), Helsetilsynet, Helsebiblioteket og SLV= Statens Lege-middelverk.


https://relis.no kan alle søke informasjon om legemidler, og til og med stille spørsmål og få svar.

RELIS er et nettsted for firma-uavhengig legemiddelinformasjon. Det er åpent for alle, og krever ikke passord. Det er kanskje det beste nettstedet innen legemidler. I RELIS kan man stille spørsmål om legemidler og relaterte produkter. Svarene man får, er meget grundige og har ofte svært mange referanser. Man kan også følge med på andres spørsmål, og svarene de fikk.
Adressa er; https://relis.no

Han leser stadig faglitteratur. Akkurat nå leser han «Antibiotika dosering -teori og praksis» fra Legetidsskriftet sist i september d.å. Han har selv forfattet, alene og sammen med andre, flere artikler til fagbladene Sykepleien og Tidsskrift for Den norske legeforening.

Aktiv pensjonist


Iver mener også at Tynset kommune kan gjøre mer for å forebygge helseskader. Noen ganger er det dårlig både med brøyting og strøing. Dette har han tatt opp med kommunen, men har ikke fått noe svar. At det plantes bjørk ved skoler og forsamlingshus er noe Astma og allergiforbundet ikke er glade i. Iver foreslår et nytt slagord for Tynset: «Kjem du til Tynset nys du».

Etter å ha fortalt om utdannelse og arbeid, så fortsatte Iver med å vise bilder og å fortelle om sine fritidsinteresser og pensjonisttida si.
Han er/har vært medlem av både Nordmørslaget i Oslo og BUL i Molde. På Tynset blir svømmehall, skiløyper og skøytebane benyttet. I 2019 brakk han lårbeinet på skøyteisen, - og da ble skøytene parkert antagelig for godt. Han har, pga barn, vært involvert i skolemusikken, håndball og fotball. Han har også regelmessig besøkt noen eldre syke.

Fritidseiendom på Averøya

Han og kona Astri har overtatt et hus på Averøya etter hans onkel. Hovedhuset ble bygget i 1823, - uthuset i 2013. Det ligger ved sjøen, med utsikt mot Kristiansund. Her driver de med restaurering og forbedring, opprydding og vedhogst. De sammen med flere familier i bygda og nabobygda, har tatt ned mengder med Sitkagran som ble plantet rundt bebyggelsen på 1960-70 tallet. Det er verdens 3.høyeste tre (kan bli opp mot 90 meter høye), og hos Iver var trærne ca 26 meter.

Iver og Astri fisker med både garn, line, ruse, dorg, pilk, teiner og snik, og fangsten er ulike typer fisk samt hummer, krabbe og blåskjell. De dyrker poteter, ripsbær, plommer og solbær, og noen fantastiske stokkroser. De plukker også hasselnøtter. De driver med bakst, og takkebakst av både flatbrød og lefse. De lager også lammerull, sylte og tunge til jul.

Vi fikk se mange flotte bilder fra fritidshuset på Averøya og omgivelsene, og fra de mange gjøremålene til det aktive pensjonistparet.


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...