Fjellugla Kompetanse as


Marit Smedås Andersen og Per Halvorsen fortalte om Fjellugla kompetanse as.

På medlemsmøtet den 27.oktober 2020 hadde vi invitert Marit Smedås Andersen og Per Halvorsen som fortalte om sitt aksjeselskap, Fjellugla kompetanse. Vi fikk et klart inntrykk av at de er en viktig årsak til at så mange voksne Nord-Østerdøler har fått høy kompetanse innen sitt fagområde. At deres tjenester og kompetanse er etterspurt i en rekke andre land i Europa, var helt ukjent for oss. Men det viser tydelig at det ikke alltid er viktig hvor man bor, men hva man kan få til med sin kunnskap og innsats.

Starten

Marit og Per kom flyttende fra Oslo til Vingelen i 1989. De fikk da jobb i Folkeuniversitetet og Nord Østerdal Ressurs. I 1996 ville Folkeuniversitetet legge ned alle lokallag i Nord-Østerdalen. Planen var at kurs og studier skulle styres fra Hamar og Oslo. Dette fungerte meget dårlig, og etter hvert opphørte all kursvirksomhet i Folkeuniversitetets regi.

Om Fjellugla

I august 2010 startet Fjellugla Kompetanse AS opp. Det er 13 aksjonærer i selskapet, som er en ideell organisasjon som ikke har erverv til formål. Fjellugla er registrert i Frivilligregistret, og er medlem i Akademisk studieforbund.

De tilbyr voksne mennesker kurs og utdanning på alle nivåer. Kursene gjennomføres i henhold til offentlige krav og regelverk, eller godkjente læreplaner. Fjellugla kan også utvikle og tilpasse kurs som er ønskelig. Kursledere og instruktører skaffer de stort sett alltid fra Nord-Østerdalen og Røros-distriktet, for her er det utrolig mange dyktige fagfolk innen mange yrker. Studentene er både unge voksne som av ulike årsaker har droppet ut fra skolegang eller studier, og voksne som trenger påbygging av formell kompetanse etter flere år i arbeidslivet.

Fjellugla gjennomfører eksamensforbredende kurs i teoridelen til fag- og svennebrev i forskjellige fag. Fylkeskommunen organiserer teorieksamenen, og fagopplærings-kontoret i fylket godkjenner praksisen (60 måneder). Kursene kjøres som deltidsutdanning, og går vanligvis over 2 semestre.

Innen mange arbeidsområder kreves dokumentert eller sertifisert opplæring, f.eks bruk av truck, stillasmontering, våtromsbygging mm. Slike kurs blir gjennomført i samarbeid med godkjente instruktører som har det faglige ansvaret.

Marit fortalte at de også bistår i praksiskandidatordninga. Det er en ordning som er regulert i opplæringsloven. Den gir personer med lang arbeidspraksis mulighet til å ta fag-eller svenneprøve. Praksiskrav er vanligvis 5 år, og det er fylkeskommunen som avgjør om kandidatens praksis kan godkjennes.

Markedet for kompetanseheving er økende. Mange kursgrupper blir, med tiden borte, mens nye kommer til – dette i takt med samfunnets utvikling.

Samarbeid med EU/EØS-land

Til slutt fortalte Per om et av Fjelluglas nyeste prosjekt, - kulturutveksling av tradisjonsmat mellom Nord-Østerdalen og et landområde i Bulgaria. Helt spesielt og spennende må det være at mange land i Europa faktisk ønsker å samarbeide med Fjellugla. Det er tydelig at prinsippet med livslang læring ikke har kommet så langt i alle land. Har du forsømt skolegangen når du hadde tilbudet i ungdommen, så er mange steder løpet kjørt.

Tar du en titt i kurskalenderen, så er det mildt sagt imponerende. Skulle det mangle kurs, så skulle det ikke forundre meg om Fjellugla kompetanse as lager et kurs for deg hvis det blir deltakere nok.



 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...