Sykehuset Innlandet og veien videre


Divisjonsdirektør Oddbjørn Øien fortalte om organiseringen av Sykehuset Innlandet og prosessen framover mot nytt Mjøssykehus. Prosessen startet allerede i 2010, og det er ennå noen år til byggingen kan starte.

Det har blitt bygd flere store sykehus rundt omkring i landet de siste årene. Erfaringene fra disse har vist at pålagte innsparinger har ført til at bygningene ikke har vært optimalt utformet. De ansattes meninger har heller ikke alltid blitt tatt til følge. I flere tilfeller har det vist seg at man burde ha innrettet bygningene annerledes.

Når Mjøssykehuset skal bygges er det viktig å ta med seg andres erfaringer, og ikke minst ta høyde for hva som er viktigst for befolkningen.

I løpet av årene 2010 – 2014 ble et laget en utviklingsplan som omhandlet premisser, mål og utfordringer. Idéfasen var i perioden 2015 – 2017. Nå har man kommet til så langt at man kan begynne å bli litt mer konkrete, blant annet i forhold til hvor det nye sykehuset skal plasseres.

Arbeidsgruppa skal legge fram sin rapport 11.12.20. Deretter vil det komme en konseptfase som leder fram til et forprosjekt. Byggestart er planlagt i 2025 med ferdigstillelse i 2028.

En av utfordringene er at det i Innlandet er forholdsvis liten befolkning, og fire sjukehus som ligger med korte avstander seg imellom.
  • Det er beregnet at det vil være ca 360.000 innbyggere i Innlandet i 2040
  • Andelen av befolkningen som er over 70 år er økende
  • Vi har i dag forholdsvis små fagmiljøer

Målet er

  • Øke kvaliteten og effektiviteten
  • Samle pasientforløpet. Flest mulig akutte og uavklarte pasienter skal kunne ferdigbehandles på samme sykehus
  • Større og mer solide fagmiljøer
  • Samlokalisering av somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling (helhetlig tilbud på samme sted)

Bygg og Investeringer


Om alt går etter planen, så vil det altså ta 18 år fra starten av prosessen med bygging av nytt storsykehus ved Mjøsa til sykehuset forhåpentligvis står klar til bruk i 2028.

Hvilken tilstand og egnethet har dagens sykehus? Man må også vurdere gjenbruk av bygninger og inventar som allerede finnes. Samtidig med investeringer i et nytt Mjøssykehus, er det utredet hvor mange sykehus Innlandet skal ha, og hvilke kostnader det blir å drifte disse.

Store sykehus har ikke nødvendigvis den beste kvaliteten på utførte tjenester. Det er kvaliteten på de som utfører tjenesten som er avgjørende.

SSB har beregnet gjennomsnittlig reisetid ved de ulike alternativene for plassering av akuttsykehuset, gitt plasseringen av Mjøssykehuset på følgende alternativer: Midt på Mjøsbrua, Biri, Moelv, Rudshøgda og Brumunddal. Gjennomsnittlig reisetid viser seg å være temmelig lik for alle disse alternativene, mellom 45 og 50 minutter.


Ny luftambulansebase vil bli et nyttig tilskudd til den prehospitale tjenesten.

Luftambulansetjenesten er også en viktig brikke disse vurderingen. Hvor en ny luftambulansebase skal ligge må prosjektgruppa også ha en formening om. En luftambulansebase på Elverum vil gi best dekning oppover Østerdalen, Trysil og Engerdal. Men om den plasseres på Hamar dekker basen flest mennesker på grunn av at Oslo kommer innafor dekningsområdet.

Tynset Sjukehus skal bestå, selv om man bare har 23 – 25.000 innbyggere i sitt nærområde. Det ønskes 30.000 innbygger for å gjøre sjukehuset mer robust, men her er det avstand som har vært avgjørende. Tynset skal fortsatt være et akuttsjukehus og skal som i dag inneholde bl.a.: Akutt indremedisin, kirurgi og ortopedi, samt ulike planlagte tilbud og fødetilbud.

Foretaksmøte

I foretaksmøte 08.03.2019 ble det gjort vedtak av helseministeren som bekreftet hva Helse Sør Øst  skulle jobbe videre med.

  1. Mjøsbrua skal være det faglige knutepunktet
  2. Det skal være et Elektivt sjukehus.
  3. Akuttmedisinsk sjukehus
  4. Tynset Sjukehus skal bestå som akuttsykehus
  5. Det skal fortsatt væresykehusdrift ved to av dagens somatiske sykehus i form at ett akuttsykehus og ett elektivt sykehus med døgnfunksjoner.
  6. Prehospitale tjenester skal videreutvikles
Til grunn for dette valget lå blant annet vurderinger knyttet til beredskap. Hvorfor skulle det være bare noen få og store sjukehus? Hva om det oppstår pandemier? Dette ble diskutert før vi fikk dagens Covid-19, og var dermed allerede et tema.

Prioritering

I det framtidige målbildet skal følgende prioriteres:

  • Desentraliserte spesialisthelsetjenester
  • Prehospitale tjenester
  • Samhandling med primærhelsetjenesten
  • Et spesialisert tilbud med høy kompetanse, Mjøssykehuset ved Mjøsbrua.

 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...