Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset. Litt skyting hadde det vært ved Kaldbekken, og på Telneset var jernbanen bombet. Visstnok et tog med norske soldater fra Østfold.
Stort sett gikk dagliglivet som før, men nå skulle det også skaffes husrom og mat til okkupantene. Hester var viktige både for nordmenn og tyskere. De fleste gårder hadde bare en hest som kunne bli tvangssolgt til tyskere, men noen ble også frivillig solgt. Næringslivet ble nå helt styrt av tyskere. Etter nedgangstider i mellomkrigstiden var mange bønner forgjeldet. Med handel og vandel med tyskere fikk de fleste "hodet over vann" igjen. Kommuneøkonomien bar seg.
Det aller meste var rasjonert, egentlig en grei sosial måte å fordele begrensede ressurser på. Med rasjonering fulgte selvfølgelig svartebørs. Litt naboutveksling av goder i det små var det liten mulighet for å oppdage, men etterhvert så ble det holdt regnskap på hver eneste gård for dyr og produksjon. Noen tok sjanser og drev i det store, særlig ut av bygda med matvarer mot byer, men de ble etter hvert oppdaget og bøtelagt. Rassier på busser og jernbane frembrakte litt av hvert. Angiveri var det nok en god del av. Mottagere i byer fikk også bøter.
Skytevåpen ble selvfølgelig inndratt. Før elgjakta som også tyskerne så på var "matauk" var det køer foran lensmannskontoret for å få riflene tilbake for en stakket stund. Skjemaer med søknader og redegjørelser for planer måtte fylles ut i hopetall. Skulle man bare fra Tylldalen til Tynset måtte det søkes og bestilles plass på bussen. Alt var gjennomkontrollert trodde tyskerne. Grenseboerbevis måtte alltid medbringes. Tynset var sone øst.
Radioinnleveringene kom i 1942. Mange fikk sneket seg til å hente dem ut igjen fra depotene som ikke var spesielt nøye bevoktet. Nasifisering var for tyskerne et hovedpoeng. Landet skulle gjennomsyres av den nye ideologien. Alle partier utenom NS ble forbudt. Alle lag og organisasjoner skulle være ledet og styrt av NS. Det ble forbud mot store forsamlinger. For eksempel juletrefesten på Heim ble stoppet første julen, men treet med pynt ble stående urørt til 1945. Sosiallivet ble fattig. Desto mer gikk man på kino. Ingen amerikanske eller engelske filmer var tillatt, men ganske mange svenske filmer ble vist. Norsk filmproduksjon tok seg opp. Drivstoff til biler ble det verre og verre med. Man tok i bruk "knottgeneratorer". Det var svære vedheng på biler hvor småved, "knott", i lukket rom ble varmet over et ildsted og laget gasser, trolig mest metan, som ble ledet til motorens brennkammer som eksplosiv gass. Effekten var meget lav og rekkevidden begrenset, men for små hushold rakk det nok til daglige gjøremål. Å flykte til Sverige var selvfølgelig forbudt. Forsvant folk fra bygda ble slektninger arrestert og dels holdt som gissel. Motstandsbevegelsen ved Milorg hadde mot krigens slutt opparbeidet rundt 160 mann fordelt på 5 patruljer. Tanke var de skulle hjelpe allierte som evntuell kom for å frigjøre Norge eller drive politivirksomhet og være ordensmakt ved tyskernes overgivelse.
Referent Victor
15. november 2024
I kveldens foredrag delte Gudmund Nygård, som har bakgrunn som lærer, innsikt om firmaet Inatur. Nygård kom til Tynset i 2010 og startet da firmaet Fishspot, som senere ble en del av Inatur, kjent som friluftslivets markedsplass.
21. oktober 2024
Så lenge det fortsatt er i polio i verden, er det fare for spredning - også til Norge. Derfor fortsetter vi i Rotary å utrydde polio - og til det trenger vi din hjelp! Torsdag 24. oktober vil Tynset rådhus bli opplyst i rødt for anledningen!
21. oktober 2024
Huset Aukrust er et nasjonalt kunstnermuseum dedikert til Kjell Aukrust og hans kunst. Museet arbeider for å sikre en bærekraftig fremtid, med mål om å bli et nasjonalt senter for Aukrusts arv.
30. september 2024
Torgeir Leet Halvorsen, daglig leder i Østerdalen Kraftproduksjon AS presenterte oss for bygging av nytt kraftverk i elva Riva 6 km sør for sentrum i Tylldalen.
17. september 2024
Trond Leet startet sin presentasjon om Savalen Fiskeforening med påstanden «Savalen, en perle i Nord-Østerdal», det er kanskje vanskelig å være uenig i påstanden.
20. juni 2024
Sissel Leet Skeide har i mange år fordypet seg i Hans Børlis liv og diktning. Lyrikk går fra hjerte til hjerte. Et dikt på fire linjer kan si mer enn en roman. Diktet «Det gråter et barn» berørte mange. Det er 70 år siden det ble skrevet.
3. juni 2024
Byggmakker Tynsets banebrytende nye varehus, som representerer en revolusjon innen byggebransjen med sitt moderne design og kundesentrerte tilnærming.
28. mai 2024
Nord Østerdal står overfor en energiomveltning, med NØK og NØK Fornybar AS i spissen for å utforske lokale muligheter. Ivar Müller Often og Cecilie Arnemo Åsmul, begge sivilingeniører i elkraftteknikk, delte sine synspunkter på regionens energistrategi.
13. mai 2024
I et engasjerende foredrag hos Tynset rotarklubb, delte Ola Blokkum, en erfaren sivilingeniør fra NTH med arbeidserfaring fra Statskraft, sin innsikt om kjernekraftens rolle i energisektoren.