Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset. Litt skyting hadde det vært ved Kaldbekken, og på Telneset var jernbanen bombet. Visstnok et tog med norske soldater fra Østfold.

Stort sett gikk dagliglivet som før, men nå skulle det også skaffes husrom og mat til okkupantene. Hester var viktige både for nordmenn og tyskere. De fleste gårder hadde bare en hest som kunne bli tvangssolgt til tyskere, men noen ble også frivillig solgt. Næringslivet ble nå helt styrt av tyskere. Etter nedgangstider i mellomkrigstiden var mange bønner forgjeldet. Med handel og vandel med tyskere fikk de fleste "hodet over vann" igjen. Kommuneøkonomien bar seg.

Det aller meste var rasjonert, egentlig en grei sosial måte å fordele begrensede ressurser på. Med rasjonering fulgte selvfølgelig svartebørs. Litt naboutveksling av goder  i det små var det liten mulighet for å oppdage, men etterhvert så ble det holdt regnskap på hver eneste gård for dyr og produksjon. Noen tok sjanser og drev i det store, særlig ut av bygda med matvarer mot byer, men de ble etter hvert oppdaget og bøtelagt. Rassier på busser og jernbane frembrakte litt av hvert. Angiveri var det nok en god del av. Mottagere i byer fikk også bøter. 

Skytevåpen ble selvfølgelig inndratt. Før elgjakta som også tyskerne så på var "matauk" var det køer foran lensmannskontoret for å få riflene tilbake for en stakket stund. Skjemaer med søknader og redegjørelser for planer måtte fylles ut i hopetall. Skulle man bare fra Tylldalen til Tynset måtte det søkes og bestilles plass på bussen. Alt var gjennomkontrollert trodde tyskerne. Grenseboerbevis måtte alltid medbringes. Tynset var sone øst. 

Radioinnleveringene kom i 1942. Mange fikk sneket seg til å hente dem ut igjen fra depotene som ikke var spesielt nøye bevoktet. Nasifisering var for tyskerne et hovedpoeng. Landet skulle gjennomsyres av den nye ideologien. Alle partier utenom NS ble forbudt. Alle lag og organisasjoner skulle være ledet og styrt av NS. Det ble forbud mot store forsamlinger. For eksempel juletrefesten på Heim ble stoppet første julen, men treet med pynt ble stående urørt til 1945.  Sosiallivet ble fattig. Desto mer gikk man på kino. Ingen amerikanske eller engelske filmer var tillatt, men ganske mange svenske filmer ble vist. Norsk filmproduksjon tok seg opp. Drivstoff til biler ble det verre og verre med. Man tok i bruk "knottgeneratorer". Det var svære vedheng på biler hvor småved, "knott", i lukket rom ble varmet over et ildsted og laget gasser, trolig mest metan, som ble ledet til motorens brennkammer som eksplosiv gass. Effekten var meget lav og rekkevidden begrenset, men for små hushold rakk det nok til daglige gjøremål. Å flykte til Sverige var selvfølgelig forbudt. Forsvant folk fra bygda ble slektninger arrestert og dels holdt som gissel. Motstandsbevegelsen ved Milorg hadde mot krigens slutt opparbeidet rundt 160 mann fordelt på 5 patruljer. Tanke var de skulle hjelpe allierte som evntuell kom for å frigjøre Norge eller drive politivirksomhet og være ordensmakt ved tyskernes overgivelse. 


Referent Victor


 
Matproduksjon og samfunnssikkerhet: Landbrukets viktige rolle

26. mars 2025

Matproduksjon og samfunnssikkerhet: Landbrukets viktige rolle

Jorunn Stubsjøen hold foredrag om landbruket spiller en avgjørende rolle i å sikre matsikkerhet og beredskap i Norge. Med en selvforsyningsgrad på 45% og et mål om å øke denne til 50%, er det viktig å fokusere på bærekraftig og klimatilpasset landbruk.

NØK Biovarme ved Terje Leet

24. mars 2025

NØK Biovarme ved Terje Leet

Holmen Biovarme, etablert i 1999, leverer fjernvarme til skoler, boliger og institusjoner på Tynset og Tolga, med biomasse fra kratt og småskog. Selskapet har monopol på fjernvarme og tilbyr konkurransedyktige energipriser, i dag 1,18 kr/kWh.

Trening av ukrainske soldater i England

18. mars 2025

Trening av ukrainske soldater i England

Det norske Heimevernet bidrar til trening av ukrainske soldater i England gjennom Operasjon INTERFLEX, med rotasjon av instruktører og fokus på grunn- og instruktøropplæring. Ukrainerne verdsatte de norske soldatene, som mottok positive tilbakemeldinger.

Frihetens vilkår i informasjonssamfunnet

19. februar 2025

Frihetens vilkår i informasjonssamfunnet

Erik Haugseth diskuterer frihetens vilkår i informasjonssamfunnet, påvirket av teknologigiganter, oppmerksomhetsøkonomien og AI, og beskriver utfordringer knyttet til personvern, demokrati og digital makt. Tre faser av internettutviklingen og metaverset.

Hvor farlig er bly

13. februar 2025

Hvor farlig er bly

Jon Martin Arnemo, professor ved Universitetet i Innlandet, har forsket på bly og dets farer for både dyr og mennesker. Blyeksponering kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert redusert IQ, ADHD, autisme og ulike fysiske sykdommer.

Utdeling av penger til Ola G. og Malawi

10. februar 2025

Utdeling av penger til Ola G. og Malawi

Medlemmene i Tynset Rotaryklubb har i flere år samlet inn kr 10.000 til Ola Grønn-Hagen og hans prosjekt i Malawi. President Atle overrakte sjekken på kr 20.000 fra klubbens medlemmer.

Opptak av nye medlemmer

10. februar 2025

Opptak av nye medlemmer

En historisk dag for Tynset Rotaryklubb. Det har vel aldri i klubbens historie skjedd at vi har hatt opptak av fire medlemmer samtidig, og det var en meget stolt president som kunne ønske de nye medlemmene velkommen i klubben.

Biblioteket: Mer enn boklån i en moderne verden

29. januar 2025

Biblioteket: Mer enn boklån i en moderne verden

Biblioteket i Tynset har utviklet seg fra en kristen leseforening til en moderne institusjon som fremmer kunnskap og kultur, tilpasset den digitale tidsalderen. De tilbyr et bredt utvalg av bøker og ressurser.

Psykisk helse og selvmord

24. januar 2025

Psykisk helse og selvmord

Kveldens foredrag ble holdt av Jeanne Solvang, klinisk sosionom og leder for Psykisk helsetjeneste i Tynset kommune. Tjenesten består av syv ansatte, inkludert to erfaringsveiledere, og holder til i rådhusets femte etasje.

Fellesmøte med Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb

8. januar 2025

Fellesmøte med Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb

Fellesmøtet mellom Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb. Her ble vi bedre kjent med klubbene som er i nærområdet vårt. Møtet ble ansett som vellykket, og det ble anbefalt å fortsette med sammarbeid i fremtiden.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

-

Klubbens møter denne måneden

Påske-Quize

2025-04-08 19:30 - 20:30

Bedriftsbesøk hos TOOLS

2025-04-29 19:00 - 20:30

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...