Kirsti Telnes hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.
Bretagne er en halvøy i Frankrike, mellom den Engelske kanal og Atlanterhavet (Biskayabukta), og har om lag 3,2 millioner innbyggere. Området har mye keltisk bakgrunn, og språket heter bretonsk, som er et keltisk språk. Katolisismen står sterkt i Bretagne, og området har mange dialekter og lokale språk som nå får større betydning og aksept.
Rosa granitt. Fransk Wikipedia
Asterix, en sagnfigur fra landsbyen Gallia, som lå i Bretagne, representerer en del av områdets historie. Bretagne har også en rik kystlinje med klipper i nord og lange sandstrender i sør. Området er også kjent for rosa granitt, lignende den i Larvik, og ved Mont-Saint-Michel finner man et av Vest-Europas høyeste tidevann.
Bretagne har et lokalt flagg som symboliserer røyskatter, og området har også et rikt utvalg av folkedrakter og musikkinstrumenter som sekkepipe. Bretagne ligger omtrent to timer med hurtigtog fra Paris, og mange har flyttet fra Paris til Rennes, som er hovedstaden i Bretagne.
Galette servert med egg og pølser. Fransk Wikipedia
I maten i Bretagne brukes lite hvete, men mye bokhvete, og området er kjent for sin ciderproduksjon og grisefarmer. Ved utløpet av elven La Rance, 2 km fra St. Malo, ligger et av verdens største tidevannskraftverk. Oppdageren Jacques Cartier fra St. Malo kom til St. Lawrence elva og på den måten "oppdaget" Canada som på den tiden ble en del av Frankrike, idag snakkes det fortsatt fransk i delstaten Quebec i Canada.
I husene i Bretagne brukes mye bindingsverk, og nye hus er laget av granitt med skifertak. Bretagne har også mange spesielle byer, for eksempel Brest, som ligger nord-vest i regionen. Brest er en havneby og sjøfartsby med omtrent 142 000 innbyggere. Under krigen hadde tyskerne en ubåtbase i Brest, og byen ble bombet av de allierte, noe som resulterte i at kun fire hus sto igjen. Tyskland ga erstatning, og byen ble gjenoppbygd.
I landsbyen Carnac i Bretagne finnes det steinsirkler fra mesolittisk tid, som ligner på Stonehenge og er blant de største i verden. Disse steinsirklene dateres til rundt 4700 f.Kr. Det er mulig at de ble brukt som gravplasser eller i forbindelse med astrologi eller astronomi, og det spekuleres også om mulig keltisk seremoniell bruk av området.
Dette er en interessant innføring i Bretagnes historie, kultur og geografi, og gir et godt innblikk i hva som gjør dette området så unikt.
Referent Iver
15. november 2024
I kveldens foredrag delte Gudmund Nygård, som har bakgrunn som lærer, innsikt om firmaet Inatur. Nygård kom til Tynset i 2010 og startet da firmaet Fishspot, som senere ble en del av Inatur, kjent som friluftslivets markedsplass.
21. oktober 2024
Så lenge det fortsatt er i polio i verden, er det fare for spredning - også til Norge. Derfor fortsetter vi i Rotary å utrydde polio - og til det trenger vi din hjelp! Torsdag 24. oktober vil Tynset rådhus bli opplyst i rødt for anledningen!
21. oktober 2024
Huset Aukrust er et nasjonalt kunstnermuseum dedikert til Kjell Aukrust og hans kunst. Museet arbeider for å sikre en bærekraftig fremtid, med mål om å bli et nasjonalt senter for Aukrusts arv.
30. september 2024
Torgeir Leet Halvorsen, daglig leder i Østerdalen Kraftproduksjon AS presenterte oss for bygging av nytt kraftverk i elva Riva 6 km sør for sentrum i Tylldalen.
17. september 2024
Trond Leet startet sin presentasjon om Savalen Fiskeforening med påstanden «Savalen, en perle i Nord-Østerdal», det er kanskje vanskelig å være uenig i påstanden.
20. juni 2024
Sissel Leet Skeide har i mange år fordypet seg i Hans Børlis liv og diktning. Lyrikk går fra hjerte til hjerte. Et dikt på fire linjer kan si mer enn en roman. Diktet «Det gråter et barn» berørte mange. Det er 70 år siden det ble skrevet.
3. juni 2024
Byggmakker Tynsets banebrytende nye varehus, som representerer en revolusjon innen byggebransjen med sitt moderne design og kundesentrerte tilnærming.
28. mai 2024
Nord Østerdal står overfor en energiomveltning, med NØK og NØK Fornybar AS i spissen for å utforske lokale muligheter. Ivar Müller Often og Cecilie Arnemo Åsmul, begge sivilingeniører i elkraftteknikk, delte sine synspunkter på regionens energistrategi.
13. mai 2024
I et engasjerende foredrag hos Tynset rotarklubb, delte Ola Blokkum, en erfaren sivilingeniør fra NTH med arbeidserfaring fra Statskraft, sin innsikt om kjernekraftens rolle i energisektoren.