Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur. Vangen har brukt tre år på å fullføre denne boka i 2023, og hennes engasjement for emnet ble tydelig under hennes foredrag om emnet. Under foredraget tok Vangen publikum med på en visuell reise gjennom Gammeldalen, og ga innsikt i områdets landskap, kultur og historie.
Elva graver på en side og legger massen igjen på andre siden. Derfor går elva i svinger. Den nye Holsbrua kom på plass i 1949. 20 år senere, i 1966, kom det ny bru som erstattet denne. I 2020 måtte denne repareres. Nytt dekke og nytt rekkverk ble bygd på det gamle fundamentet. Veien opp til Bjørkkjølen ble bygget i 1951. Leif Ramlo hadde kjøpt en 14-tonns bulldoser som skulle benyttes til å bygge denne veien. Arbeidet måtte utøves i nedoverbakke. Derfor kjørte de over fjellet fra Tolga.
På vei ned fra Veslekletten, foto Ole Albert
Det var mange kølmiler i Gammeldalen. Mye skog ble uthogd. Man kan finne tufter etter milene, men tuftene er gjenvokste. Kølet ble fraktet til Røros. Kølkjøring foregikk på vinterveier. Veiene var mest mulig beine og minst mulig stigning (mot Røros). Om lag 300 høydemeter. Det er to hovedveier gjennom Gammeldalen for kølkjøring. Man kan finne kronmerker i stubber, kanskje disse ble brukt som prissoner? "No 11" er risset i stein, en gåte. Kanskje avstanden til Tolgen smeltehytte?
Vi fikk se et bilde av Knut Rugsveen, bilde fra ca. 1877-78, som kjørte køl. Han var kølkjører i konfirmasjonsalderen. Ofte var det kaldt, det kunne være minus 45-50 grader celsius. De var hos Guri på Husumvangen og fikk varm kaffe. Hun hadde en stor peis som varmet godt. Transport Brydalen - Telneset ble betalt med 2 daler pr lass = 8 kr. Mulig med 3 lass pr uke.
Her er mange esker og dødisgroper. En esker fra istiden refererer til en geologisk formasjon. En esker dannes ved at breelva førte med seg grus, stein og sand. Dette vart avsatt i tuneller under isen. Breelvmaterialet vart sedimentert da det la seg i ro på botn.
Dødisgroper er store isblokker som ble begravd av grus. Smelter langsomt og det blir store hull igjen. Her var Øvre og Nedre Glåmsjø. De var sperret i sør og med utløp i nord. Nedre Glomsjø var fire ganger større enn Mjøsa og 400 meter dyp et sted i Rendalen.
Gammeldalen ble fredet i 1989. Størrelsen er på 21,4 kvadratkilometer.
Fórhøsting var meget viktig. Her var det mye utmarkslått og mange slåtteenger. Har ikke funnet spor etter høystakker. I tillegg var det også høsting av måsså og lauv.
Her var om lag 27 vanger med seterhus. Blant annet Nyutstuvangen, som er det samme som Mikkelvangen og er kalt opp etter Mikkel Telnes. Han hadde vært i Amerika og kjøpte denne garden for penger han hadde tjent der. Grov etter gull i Teldalsvola, men fant ikke noe. I Gammeldalen var det høstsetring inntil 1922. Etter det var det helsommersetring.
Teldammen, foto Ole Albert
Gammeldalen var en skogdal, og skogen var en viktig ressurs. Arbeiderne lå i skogsbuer eller seterhus. Det har vært fløting her. Det var vanskelig fordi elva var bratt. 100 meter fall fra Nesgravmælen til Glomma. Forsøk med fløting i Tela i 1874 av tømmer med 6 alen lengde. Fløtinga kom i gang i 1902 i Tela.
Vangens arbeid med å dokumentere og dele kunnskap om Gammeldalen er verdifullt for å bevare og spre kunnskap om dette unike området.
Referent Iver
15. november 2024
I kveldens foredrag delte Gudmund Nygård, som har bakgrunn som lærer, innsikt om firmaet Inatur. Nygård kom til Tynset i 2010 og startet da firmaet Fishspot, som senere ble en del av Inatur, kjent som friluftslivets markedsplass.
21. oktober 2024
Så lenge det fortsatt er i polio i verden, er det fare for spredning - også til Norge. Derfor fortsetter vi i Rotary å utrydde polio - og til det trenger vi din hjelp! Torsdag 24. oktober vil Tynset rådhus bli opplyst i rødt for anledningen!
21. oktober 2024
Huset Aukrust er et nasjonalt kunstnermuseum dedikert til Kjell Aukrust og hans kunst. Museet arbeider for å sikre en bærekraftig fremtid, med mål om å bli et nasjonalt senter for Aukrusts arv.
30. september 2024
Torgeir Leet Halvorsen, daglig leder i Østerdalen Kraftproduksjon AS presenterte oss for bygging av nytt kraftverk i elva Riva 6 km sør for sentrum i Tylldalen.
17. september 2024
Trond Leet startet sin presentasjon om Savalen Fiskeforening med påstanden «Savalen, en perle i Nord-Østerdal», det er kanskje vanskelig å være uenig i påstanden.
20. juni 2024
Sissel Leet Skeide har i mange år fordypet seg i Hans Børlis liv og diktning. Lyrikk går fra hjerte til hjerte. Et dikt på fire linjer kan si mer enn en roman. Diktet «Det gråter et barn» berørte mange. Det er 70 år siden det ble skrevet.
3. juni 2024
Byggmakker Tynsets banebrytende nye varehus, som representerer en revolusjon innen byggebransjen med sitt moderne design og kundesentrerte tilnærming.
28. mai 2024
Nord Østerdal står overfor en energiomveltning, med NØK og NØK Fornybar AS i spissen for å utforske lokale muligheter. Ivar Müller Often og Cecilie Arnemo Åsmul, begge sivilingeniører i elkraftteknikk, delte sine synspunkter på regionens energistrategi.
13. mai 2024
I et engasjerende foredrag hos Tynset rotarklubb, delte Ola Blokkum, en erfaren sivilingeniør fra NTH med arbeidserfaring fra Statskraft, sin innsikt om kjernekraftens rolle i energisektoren.