Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur. Vangen har brukt tre år på å fullføre denne boka i 2023, og hennes engasjement for emnet ble tydelig under hennes foredrag om emnet. Under foredraget tok Vangen publikum med på en visuell reise gjennom Gammeldalen, og ga innsikt i områdets landskap, kultur og historie.
Elva graver på en side og legger massen igjen på andre siden. Derfor går elva i svinger. Den nye Holsbrua kom på plass i 1949. 20 år senere, i 1966, kom det ny bru som erstattet denne. I 2020 måtte denne repareres. Nytt dekke og nytt rekkverk ble bygd på det gamle fundamentet. Veien opp til Bjørkkjølen ble bygget i 1951. Leif Ramlo hadde kjøpt en 14-tonns bulldoser som skulle benyttes til å bygge denne veien. Arbeidet måtte utøves i nedoverbakke. Derfor kjørte de over fjellet fra Tolga.
På vei ned fra Veslekletten, foto Ole Albert
Det var mange kølmiler i Gammeldalen. Mye skog ble uthogd. Man kan finne tufter etter milene, men tuftene er gjenvokste. Kølet ble fraktet til Røros. Kølkjøring foregikk på vinterveier. Veiene var mest mulig beine og minst mulig stigning (mot Røros). Om lag 300 høydemeter. Det er to hovedveier gjennom Gammeldalen for kølkjøring. Man kan finne kronmerker i stubber, kanskje disse ble brukt som prissoner? "No 11" er risset i stein, en gåte. Kanskje avstanden til Tolgen smeltehytte?
Vi fikk se et bilde av Knut Rugsveen, bilde fra ca. 1877-78, som kjørte køl. Han var kølkjører i konfirmasjonsalderen. Ofte var det kaldt, det kunne være minus 45-50 grader celsius. De var hos Guri på Husumvangen og fikk varm kaffe. Hun hadde en stor peis som varmet godt. Transport Brydalen - Telneset ble betalt med 2 daler pr lass = 8 kr. Mulig med 3 lass pr uke.
Her er mange esker og dødisgroper. En esker fra istiden refererer til en geologisk formasjon. En esker dannes ved at breelva førte med seg grus, stein og sand. Dette vart avsatt i tuneller under isen. Breelvmaterialet vart sedimentert da det la seg i ro på botn.
Dødisgroper er store isblokker som ble begravd av grus. Smelter langsomt og det blir store hull igjen. Her var Øvre og Nedre Glåmsjø. De var sperret i sør og med utløp i nord. Nedre Glomsjø var fire ganger større enn Mjøsa og 400 meter dyp et sted i Rendalen.
Gammeldalen ble fredet i 1989. Størrelsen er på 21,4 kvadratkilometer.
Fórhøsting var meget viktig. Her var det mye utmarkslått og mange slåtteenger. Har ikke funnet spor etter høystakker. I tillegg var det også høsting av måsså og lauv.
Her var om lag 27 vanger med seterhus. Blant annet Nyutstuvangen, som er det samme som Mikkelvangen og er kalt opp etter Mikkel Telnes. Han hadde vært i Amerika og kjøpte denne garden for penger han hadde tjent der. Grov etter gull i Teldalsvola, men fant ikke noe. I Gammeldalen var det høstsetring inntil 1922. Etter det var det helsommersetring.
Teldammen, foto Ole Albert
Gammeldalen var en skogdal, og skogen var en viktig ressurs. Arbeiderne lå i skogsbuer eller seterhus. Det har vært fløting her. Det var vanskelig fordi elva var bratt. 100 meter fall fra Nesgravmælen til Glomma. Forsøk med fløting i Tela i 1874 av tømmer med 6 alen lengde. Fløtinga kom i gang i 1902 i Tela.
Vangens arbeid med å dokumentere og dele kunnskap om Gammeldalen er verdifullt for å bevare og spre kunnskap om dette unike området.
Referent Iver
26. mars 2025
Jorunn Stubsjøen hold foredrag om landbruket spiller en avgjørende rolle i å sikre matsikkerhet og beredskap i Norge. Med en selvforsyningsgrad på 45% og et mål om å øke denne til 50%, er det viktig å fokusere på bærekraftig og klimatilpasset landbruk.
24. mars 2025
Holmen Biovarme, etablert i 1999, leverer fjernvarme til skoler, boliger og institusjoner på Tynset og Tolga, med biomasse fra kratt og småskog. Selskapet har monopol på fjernvarme og tilbyr konkurransedyktige energipriser, i dag 1,18 kr/kWh.
18. mars 2025
Det norske Heimevernet bidrar til trening av ukrainske soldater i England gjennom Operasjon INTERFLEX, med rotasjon av instruktører og fokus på grunn- og instruktøropplæring. Ukrainerne verdsatte de norske soldatene, som mottok positive tilbakemeldinger.
19. februar 2025
Erik Haugseth diskuterer frihetens vilkår i informasjonssamfunnet, påvirket av teknologigiganter, oppmerksomhetsøkonomien og AI, og beskriver utfordringer knyttet til personvern, demokrati og digital makt. Tre faser av internettutviklingen og metaverset.
13. februar 2025
Jon Martin Arnemo, professor ved Universitetet i Innlandet, har forsket på bly og dets farer for både dyr og mennesker. Blyeksponering kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert redusert IQ, ADHD, autisme og ulike fysiske sykdommer.
10. februar 2025
Medlemmene i Tynset Rotaryklubb har i flere år samlet inn kr 10.000 til Ola Grønn-Hagen og hans prosjekt i Malawi. President Atle overrakte sjekken på kr 20.000 fra klubbens medlemmer.
10. februar 2025
En historisk dag for Tynset Rotaryklubb. Det har vel aldri i klubbens historie skjedd at vi har hatt opptak av fire medlemmer samtidig, og det var en meget stolt president som kunne ønske de nye medlemmene velkommen i klubben.
29. januar 2025
Biblioteket i Tynset har utviklet seg fra en kristen leseforening til en moderne institusjon som fremmer kunnskap og kultur, tilpasset den digitale tidsalderen. De tilbyr et bredt utvalg av bøker og ressurser.
24. januar 2025
Kveldens foredrag ble holdt av Jeanne Solvang, klinisk sosionom og leder for Psykisk helsetjeneste i Tynset kommune. Tjenesten består av syv ansatte, inkludert to erfaringsveiledere, og holder til i rådhusets femte etasje.
8. januar 2025
Fellesmøtet mellom Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb. Her ble vi bedre kjent med klubbene som er i nærområdet vårt. Møtet ble ansett som vellykket, og det ble anbefalt å fortsette med sammarbeid i fremtiden.