Musea I Nord-Østerdalen

Sted: Møtet avholdt på Museumssenteret Ramsmoen på Tynset. v/avdelingsdirektør Bersvend Salbu
Fra: Marit
Tilstede: Jan Ivar, Iver, Ole Albert, Kåre Dalen (Alvdal), Kjell Arne, Odd, Torolf, Bengt, Einar, Tor, Olav,
Brynhild og Marit
Gjest: Berthan Aashaug.

Ingen treminutter siden møtet ble avholdt på museumssenteret.

Avdelingsdirektør Bersvend Salbu informert om Musea i Nord-Østerdalen, en avdeling av Anno museum AS.


Tidligere

Fra å ha én ansatt i 1976 er det nå 6,5 årsverk ved Musea i Nord-Østerdalen, som har ansvaret for over 130 bygg i regionen. Snart skal det også etableres en ny registreringssentral på Tynset.

Musea i Nord-Østerdalen er i all hovedsak et friluftsmuseum med 11 avdelinger spredt rundt i 6 kommuner i Nord-Østerdal. Hovedkontoret er Museumssenteret Ramsmoen i Tynset. Museet har 11 driftsbygninger og 151 museumsbygninger, hvorav 60 er flyttet og resten står på sin opprinnelige plass.

Gjennom utarbeidelsen av museumsreformen tidlig på 1970-tallet, så kommunene at det var behov for kompetanse og bevaring. Museet ble stiftet for 40 år siden. Da gikk kommunene i Nord-Østerdalsammen om å ansette en regionkonservator. Det ble Per Hvamstad som fikk kontor i Tynset rådhus. Dette skjedde som en direkte følge av at tilskuddsordningen for halvoffentlige museer ble innført i 1975, og samlingen av musene i Nord-Østerdal fikk navnet Musea i Nord-Østerdalen. I 2004 ble navnet endret til Stiftelsen Nordøsterdalsmuseet. 1. januar 2009 ble museet en del av Hedmark fylkesmuseum, som våren 2014 endret navn til Anno museum, som det også fortsatt heter. Nordøsterdalsmuseet skiftet i 2015 navn tilbake til Musea i Nord-Østerdalen.

Fram til 2010 hadde konservatoren også forvaltningsmyndigheten. Stillingen opphørte i 2012.

Salbu fortalte også om hvordan man hadde jobbet for å samle museene i regionen i et fjellmuseum der Nordøsterdalsmuseet og Rørosmuseet skulle inngå. Utredningen om ett fylkesmuseum i Hedmark parkerte imidlertid et fjellmuseum med Rørosmuseet og Nordøsterdalsmuseet, og Sør-Trøndelag fylkeskommune ønsket ikke at Rørosmuseet skulle inngå i et fjellmuseum med Nordøsterdalsmuseet. Salbu mener i imidlertid at dagens ordning der Musea i Nord-Østerdalen er en del av Anno museum AS, har blitt en god løsning med profesjonalitet på alle nivåer.

Stiftelsen Musea i Nord-Østerdalen forvalter alle aksjene i Anno. Anleggseiere er eiere av Anno, og Salbu understreker at det er viktig å få opp engasjementet hos eieren av anlegg.

Aukrustsenteret og Folldal Gruver er ikke med i Anno museum AS.

Museumssenteret Ramsmoen

Ved museumssenteret har Salbu seks kollegaer. Konservator Kirsten Frønæs, Arild Alander som har ansvaret for arkiv og bibliotek, museumskonsulent Helga Reidun Bergebakken Nesset som har ansvaret for tekstil, gjenstander og formidling, førstekonsulent Maren Kværness Halberg som står for salg og artikkelskriving, museumskonsulent Per Arne Tollefshagen med ansvar for foto, arrangementer og IT samt digitaliseringen av 70.000 bilder som ligger i digitalarkivet. Sist, men ikke minst er håndverker Torgeir Rennemo ansatt ved museet.

I år vil det ikke bli gitt ut noen Årbok i regi av museet. Isteden museet satset på boka «Husdyrbruk i Nord-Østerdal». Salbu så ikke bort i fra at museet vil utgi årbøker senere.

Som en avdeling av Anno museum AS har Musea i Nord-Østerdalen ansvar for åtte til ti anlegg. De eier ikke anleggene. Det gjør kommuner, stiftelser og foreninger. Eksempelvis nevnte han at Os kommune eier Oddentunet, Tolga kommune eier Sætersgård og Dølmotunet. Bjørgan på Kvikne eies av Statsbygg og lå i sin tid under Maihaugen på Lillehammer. Alvdal kommune eier Husantunet og garveriet i Alvdal men Rendalen kommune eier Bull museet og gammelskola. Anno museum har 500 bygninger, 130 av dem ligger under Musea i Nord-Østerdalen. Salbu minnet om at museet kun har en antikvarisk håndverker.
Anno museum har satt i gang prosjekter hvor det er mulig å søke på midler til bygninger. Det har også i museumskretser blitt diskutert om bygninger skulle selges ut, men kommunene hegner om bygdetunene sine, og det har aldri vært teama å selge ut i Nord-Østerdal, i følge Salbu.


Digitalisering

Det skal etableres en digitaliseringssentral ved Museumssenteret Ramsmoen. Informasjon om 170.000 gjenstander skal scannes. Per dags dato er all informasjon om gjenstandene skrevet på kartotekkort. Digitaliseringen av informasjonen skal gjøre opplysningene rundt gjenstandene mer tilgjengelige for folk flest. Fem til seks ord skal legges inn i søkemotoren i Primussystemet. Det blir ikke lagt inn bilde av hver enkelt gjenstand i databasen nå.

Museet har inngått en avtale med Meskano om at de skal utføre selve scannerjobben. I disse dager foretar museet de siste intervjurundene med potensielle ledere for scanningprosjektet. Selve scanningen skal begynne 1. januar, og museet på Tynset skal digitalisere informasjonen om alle gjenstander tilhørende Anno museum. Kartotekkortene for hver enkelt gjenstand skal fysisk flyttes til Tynset når arbeidet utføres.

Salbu understreket at det er viktig å ta vare på gamle ting for å kunne formidle historien til kommende generasjoner. Han påpekte at tynsetskolenes mantra er å gi ungene røtter og vinger, og at det da er viktig å skjønne hvordan verden henger sammen. Her mener han museene spiller en viktig rolle. Eksempelvis nevnte Salbu at regionen er tufta på bergverk og landbruk, noe som resulterte i store driftsbygninger på små gårder, noe som er helt spesielt i vår region. Salbu mener te det er viktig å formidle historien. Ikke bare det som er koselig, men også å provosere å ta tak i sannheter som er framsatt, men som kanskje ikke er så sanne?

Økonomi

Behovet for midler er uutømmelig, ifølge Salbu. Alle bygg er registrert i Anno. . Det er utarbeidet tilstandsrapporter som gjør det lettere for Musea i Nord-Østerdalen å prioritere hva som skal gjøres på hvilket anlegg, og når. Musea i Nord-Østerdalen får tilskudd fra Anno museum, de seks kommunene som danner Musea i Nord-Østerdalen samt fra Unistiftelsen.

Fylkesantikvaren er tilknyttet Riksantikvaren , og det er de som har ansvaret for regionens fredete hus.

Salbu har et stort ønske om at museumsanleggene i Nord-Østerdal brukes mer, noe det vil jobbes aktivt med framover.

 
Tynset kommunes beredskap

19. november 2024

Tynset kommunes beredskap

Amund Aarvelta er assisterende kommunedirektør i Tynset Kommune og beredskapsansvarlig i kommunen. Verden er mer urolig enn på lang tid, det er pågående kriger, klimaet er i endring, pandemier som påvirker vår hverdag har vi også erfaring med.

Guvernørbesøk ved DG Lidun Hareide

19. november 2024

Guvernørbesøk ved DG Lidun Hareide

I fellesmøte med Alvdal Rotaryklubb hadde vi besøk av DG Lidun Hareide, i hennes reisefølge var også Distriktstrener Greta Herje og AG Torun Hanestad.

Inatur

15. november 2024

Inatur

I kveldens foredrag delte Gudmund Nygård, som har bakgrunn som lærer, innsikt om firmaet Inatur. Nygård kom til Tynset i 2010 og startet da firmaet Fishspot, som senere ble en del av Inatur, kjent som friluftslivets markedsplass.

Hjelp Rotary med å utrydde polio nå!

21. oktober 2024

Hjelp Rotary med å utrydde polio nå!

Så lenge det fortsatt er i polio i verden, er det fare for spredning - også til Norge. Derfor fortsetter vi i Rotary å utrydde polio - og til det trenger vi din hjelp! Torsdag 24. oktober vil Tynset rådhus bli opplyst i rødt for anledningen!

Huset Aukrust ved daglig leder Hilde Bergebakken

21. oktober 2024

Huset Aukrust ved daglig leder Hilde Bergebakken

Huset Aukrust er et nasjonalt kunstnermuseum dedikert til Kjell Aukrust og hans kunst. Museet arbeider for å sikre en bærekraftig fremtid, med mål om å bli et nasjonalt senter for Aukrusts arv.

Riva Kraftverk i Tylldalen

30. september 2024

Riva Kraftverk i Tylldalen

Torgeir Leet Halvorsen, daglig leder i Østerdalen Kraftproduksjon AS presenterte oss for bygging av nytt kraftverk i elva Riva 6 km sør for sentrum i Tylldalen.

Savalen Fiskeforening

17. september 2024

Savalen Fiskeforening

Trond Leet startet sin presentasjon om Savalen Fiskeforening med påstanden «Savalen, en perle i Nord-Østerdal», det er kanskje vanskelig å være uenig i påstanden.

Hans Børlis Liv og Diktning

20. juni 2024

Hans Børlis Liv og Diktning

Sissel Leet Skeide har i mange år fordypet seg i Hans Børlis liv og diktning. Lyrikk går fra hjerte til hjerte. Et dikt på fire linjer kan si mer enn en roman. Diktet «Det gråter et barn» berørte mange. Det er 70 år siden det ble skrevet.

Byggmakker Tynset: En Fremtidsrettet Innovasjon

3. juni 2024

Byggmakker Tynset: En Fremtidsrettet Innovasjon

Byggmakker Tynsets banebrytende nye varehus, som representerer en revolusjon innen byggebransjen med sitt moderne design og kundesentrerte tilnærming.

Energisituasjonen i regionen

28. mai 2024

Energisituasjonen i regionen

Nord Østerdal står overfor en energiomveltning, med NØK og NØK Fornybar AS i spissen for å utforske lokale muligheter. Ivar Müller Often og Cecilie Arnemo Åsmul, begge sivilingeniører i elkraftteknikk, delte sine synspunkter på regionens energistrategi.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...