Yrkesforedrag ved Per Christian Bergh


Per Christian Bergh

Det er ingen tvil om at Per Christian har en lang og noe brokete yrkeskarriere bak seg, noe som kom tydelig til syne gjennom hans yrkesforedrag sist tirsdag. Nå skal det også sies at måten dette var lagt opp på, med Brynhild som «intervjuer», var med på å skape en passe humoristisk ramme rundt det hele. De fleste gangene hun kom med påstander og antagelser om neste trinn i Per Christians liv og utdannelse var svaret «NEI, det stemmer ikke». Så gikk den videre historien en helt annen retning enn det Brynhild bevisst eller ubevisst hadde forutsett med sine kommentarer. Her er i alle fall et kort sammendrag:

Han ble født i Kristiansand i 1954, men flyttet kort tid senere til Lillehammer, hvor familien bodde i 7 år. Der fikk han sansen for ski, natur og uteliv. Så flyttet familien til Teie ved Tønsberg, og deretter til Stavanger og så tilbake til Teie igjen, før familien i denne omgangen slo seg ned i Kristiansand igjen.

Lei av skolegang fikk han sin første jobb som visergutt med sykkel og altmuligmann hos S. Sørensen. Denne jobben varte et års tid inntil han tok fatt på et skoleår på Skiringsdal Folkehøgskole. Så skulle han bli gartner, så da ble det et skoleår på Søgne Landbruksskole inntil han tok seg jobb på en gård ved Kristiansand. Militæret kalte ham så inn til førstegangstjeneste og deretter tok han fatt på utdannelse ved Blæstad Landbruksmaskinskole der han både lærte litt om sveising og bruk av dynamitt.

Tanken om å bli gartner hadde fortsatt ikke forlatt ham så et år på Statens Gartnerskole på Jensvoll ved Drammen gjorde ham til fagutdannet gartner. Etterpå fikk han av alle ting jobb i Vest-Agder Elektrisitetsverk og jobbet med å reparere og holde strømlinjene i orden. Så fikk han seg endelig en jobb som gartner, og samtidig tok han eksamen i artium i løpet av to år.
Tilfeldigvis fikk han jobb som praktikant ved sentralsykehuset i Kristiansand, noe som førte til at han utdannet seg som sykepleier, noe som førte ham til Ullevål Sykehus inntil han fikk en praksisplass ved Tynset Sjukehus i 1983. På Kronestua traff han Hilde som senere skulle bli hans kone.

Deretter bar det tilbake til Ullevål og så til Nord-Norge før de to igjen før de havnet på hver sin avdeling på Tynset Sjukehus i 1989. Han hadde også jobben som avdelingsleder på Tynset Sykehjem en periode, men følte at han trengte lederutdanning, så da tok han det som deltidsstudent ved Høgskolen på Rena.

For å utfordre seg selv litt tok han så fatt på jobben som pleie- og omsorgssjef på Alvdal, og to år senere en lederjobb for hjemmesykepleien Øst på Tynset. Så i 1998 fikk han lyst på å prøve læreryrket, og ble lærer i helse- og omsorgsfag ved Trontun vg skole før han igjen satte kursen til Alvdal for å jobbe som sykepleier for å få praksis i dette faget. Ettersom han manglet pedagogisk utdanning tok han likegodt det også, og fortsatte som lærer på videregående skole på Tynset til 2010.

I årene 2010-2013 jobbet han ved psykiatriboligene Kongsvoll i Tynset kommune, men dette tilbudet ble så lagt ned og han fikk beskjed om å skaffe seg en ny jobb på egenhånd. En stilling ved Tynset Opplæringssenter var ledig, og han så i utgangspunktet ikke for seg at dette var en jobb som passet for ham, men han møtte da opp på rektors kontor, og var umiddelbart midt inne i et jobbintervju, og sa seg villig til å prøve noen uker. 

Etter en del år i denne jobben må han innrømme at han trives godt med å undervise våre nye landsmenn i norsk og samfunnskunnskap, selv om det er mange utfordringer med mange språk og kulturer og også traumer å forholde seg til.
Det er ikke rart at Per Christian hadde problemer med å velge hvilket yrke han skulle fortelle om, når han har så mange å velge blant. Kanskje har 64-åringen endelig funnet en jobb han kan holde på fram til pensjonsalderen?

Ref. Kjell Arne




 
Matproduksjon og samfunnssikkerhet: Landbrukets viktige rolle

26. mars 2025

Matproduksjon og samfunnssikkerhet: Landbrukets viktige rolle

Jorunn Stubsjøen hold foredrag om landbruket spiller en avgjørende rolle i å sikre matsikkerhet og beredskap i Norge. Med en selvforsyningsgrad på 45% og et mål om å øke denne til 50%, er det viktig å fokusere på bærekraftig og klimatilpasset landbruk.

NØK Biovarme ved Terje Leet

24. mars 2025

NØK Biovarme ved Terje Leet

Holmen Biovarme, etablert i 1999, leverer fjernvarme til skoler, boliger og institusjoner på Tynset og Tolga, med biomasse fra kratt og småskog. Selskapet har monopol på fjernvarme og tilbyr konkurransedyktige energipriser, i dag 1,18 kr/kWh.

Trening av ukrainske soldater i England

18. mars 2025

Trening av ukrainske soldater i England

Det norske Heimevernet bidrar til trening av ukrainske soldater i England gjennom Operasjon INTERFLEX, med rotasjon av instruktører og fokus på grunn- og instruktøropplæring. Ukrainerne verdsatte de norske soldatene, som mottok positive tilbakemeldinger.

Frihetens vilkår i informasjonssamfunnet

19. februar 2025

Frihetens vilkår i informasjonssamfunnet

Erik Haugseth diskuterer frihetens vilkår i informasjonssamfunnet, påvirket av teknologigiganter, oppmerksomhetsøkonomien og AI, og beskriver utfordringer knyttet til personvern, demokrati og digital makt. Tre faser av internettutviklingen og metaverset.

Hvor farlig er bly

13. februar 2025

Hvor farlig er bly

Jon Martin Arnemo, professor ved Universitetet i Innlandet, har forsket på bly og dets farer for både dyr og mennesker. Blyeksponering kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert redusert IQ, ADHD, autisme og ulike fysiske sykdommer.

Utdeling av penger til Ola G. og Malawi

10. februar 2025

Utdeling av penger til Ola G. og Malawi

Medlemmene i Tynset Rotaryklubb har i flere år samlet inn kr 10.000 til Ola Grønn-Hagen og hans prosjekt i Malawi. President Atle overrakte sjekken på kr 20.000 fra klubbens medlemmer.

Opptak av nye medlemmer

10. februar 2025

Opptak av nye medlemmer

En historisk dag for Tynset Rotaryklubb. Det har vel aldri i klubbens historie skjedd at vi har hatt opptak av fire medlemmer samtidig, og det var en meget stolt president som kunne ønske de nye medlemmene velkommen i klubben.

Biblioteket: Mer enn boklån i en moderne verden

29. januar 2025

Biblioteket: Mer enn boklån i en moderne verden

Biblioteket i Tynset har utviklet seg fra en kristen leseforening til en moderne institusjon som fremmer kunnskap og kultur, tilpasset den digitale tidsalderen. De tilbyr et bredt utvalg av bøker og ressurser.

Psykisk helse og selvmord

24. januar 2025

Psykisk helse og selvmord

Kveldens foredrag ble holdt av Jeanne Solvang, klinisk sosionom og leder for Psykisk helsetjeneste i Tynset kommune. Tjenesten består av syv ansatte, inkludert to erfaringsveiledere, og holder til i rådhusets femte etasje.

Fellesmøte med Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb

8. januar 2025

Fellesmøte med Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb

Fellesmøtet mellom Alvdal, Røros og Tynset rotaryklubb. Her ble vi bedre kjent med klubbene som er i nærområdet vårt. Møtet ble ansett som vellykket, og det ble anbefalt å fortsette med sammarbeid i fremtiden.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

-

Klubbens møter denne måneden

Påske-Quize

2025-04-08 19:30 - 20:30

Bedriftsbesøk hos TOOLS

2025-04-29 19:00 - 20:30

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...