Fjellbeite

Referat fra fellesmøte i Alvdal Rotary klubb med besøk fra Tynset Rotaryklubb 07.02.2024 på Gamle Steiskola

Foredraget het: "Endringer i utmarksbeiting og setring: Årsaker, virkninger og tiltak (fjellbeite)" ved Ola Flaten. Tilstede var 20 medlemmer fra begge klubbene, ca. 10 fra hver klubb, i tillegg til Ola Flaten.

Hvorfor denne forskningen?

  • Bakgrunnen var at det ble tatt initiativ fra lokale aktører i Nord-Østerdal/Røros i 2019.
  • Dette er et viktig tema for sysselsetting, ressursutnytting, kulturlandskap, biologisk mangfold osv.

Utvikling i utmarksbeite

  • Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros.
  • Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.
  • Nedgang i utmarksbeite er spesielt stor for Rendalens og Engerdals vedkommende når det gjelder sau på utmarksbeite.

Forhold som medvirker til nedgang eller avvikling:

  • Noen beiteområder har hatt store problemer med rovdyr.
  • Bruksstørrelse, forhold ved brukerfamilien, alder, sivilstand, kjønn, utdanning, arbeid utenfor bruket osv.
  • Lønnsomhet
  • Lokalisering
  • Landbruks- og klima-/miljøpolitikk
  • Teknologi
  • Lokale fagmiljø
  • Utbyggingsproblemer

Påvirkning av bondens valg og tiltak for opprettholdelse

Det ble diskutert hva som påvirker bondens valg om beiting i utmarka og setring, samt tiltak for å opprettholde og helst øke beitebruk i utmarka og setring. En spørreundersøkelse med over 500 svar viste at mange bønder ser for seg fremtidig bruk av utmarksbeite og er tilfreds med sin livsstil.

Forskningsområder og samarbeidspartnere

Det undersøkes både gjerding, opptak av karbon, utslipp av klimagasser og biologisk mangfold. Også restaurering av utmarksbeiting ved tynning/hogst av fjellbjørkeskog undersøkes med hensyn til hvordan man best restaurerer utmark som har grodd til med fjellbjørk for å forbedre beiteressursene og ivareta naturverdiene. Studieområder i Vingelen; hogst/tynning/kontroll, middels og rik fjellbjørkeskog. I dette inngår rydding av einer, ruteanalyser og biomasse målinger.

Bidrag fra brukere i prosjektet

Prosjektet inkluderer årlige møter med aktører, arbeidsverksteder med ulike nasjonale og lokale aktører i Valdres og Nord-Østerdal for å drøfte tiltak og virkemidler.

Varighet og samarbeidspartnere

Prosjektet har en varighet fra 1.1.2022 til 31.12.2025, og er et samarbeid mellom NBIO, SINTEF, Høgskolen i Innlandet, Universitetet i Oslo og 99 nasjonale samarbeidspartnere.

Referat Per Christian



 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...