Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur. Vangen har brukt tre år på å fullføre denne boka i 2023, og hennes engasjement for emnet ble tydelig under hennes foredrag om emnet. Under foredraget tok Vangen publikum med på en visuell reise gjennom Gammeldalen, og ga innsikt i områdets landskap, kultur og historie. 

Elva

Elva graver på en side og legger massen igjen på andre siden. Derfor går elva i svinger. Den nye Holsbrua kom på plass i 1949. 20 år senere, i 1966, kom det ny bru som erstattet denne. I 2020 måtte denne repareres. Nytt dekke og nytt rekkverk ble bygd på det gamle fundamentet. Veien opp til Bjørkkjølen ble bygget i 1951. Leif Ramlo hadde kjøpt en 14-tonns bulldoser som skulle benyttes til å bygge denne veien. Arbeidet måtte utøves i nedoverbakke. Derfor kjørte de over fjellet fra Tolga.

På vei ned fra Veslekletten, foto Ole Albert

Kølbrenning

Det var mange kølmiler i Gammeldalen. Mye skog ble uthogd. Man kan finne tufter etter milene, men tuftene er gjenvokste. Kølet ble fraktet til Røros. Kølkjøring foregikk på vinterveier. Veiene var mest mulig beine og minst mulig stigning (mot Røros). Om lag 300 høydemeter. Det er to hovedveier gjennom Gammeldalen for kølkjøring. Man kan finne kronmerker i stubber, kanskje disse ble brukt som prissoner? "No 11" er risset i stein, en gåte. Kanskje avstanden til Tolgen smeltehytte?

Vi fikk se et bilde av Knut Rugsveen, bilde fra ca. 1877-78, som kjørte køl. Han var kølkjører i konfirmasjonsalderen. Ofte var det kaldt, det kunne være minus 45-50 grader celsius. De var hos Guri på Husumvangen og fikk varm kaffe. Hun hadde en stor peis som varmet godt. Transport Brydalen - Telneset ble betalt med 2 daler pr lass = 8 kr. Mulig med 3 lass pr uke.

Kvartværgeologi

Her er mange esker og dødisgroper. En esker fra istiden refererer til en geologisk formasjon. En esker dannes ved at breelva førte med seg grus, stein og sand. Dette vart avsatt i tuneller under isen. Breelvmaterialet vart sedimentert da det la seg i ro på botn.

Dødisgroper er store isblokker som ble begravd av grus. Smelter langsomt og det blir store hull igjen. Her var Øvre og Nedre Glåmsjø. De var sperret i sør og med utløp i nord. Nedre Glomsjø var fire ganger større enn Mjøsa og 400 meter dyp et sted i Rendalen.

Naturreservat

Gammeldalen ble fredet i 1989. Størrelsen er på 21,4 kvadratkilometer.

Fórhøsting

Fórhøsting var meget viktig. Her var det mye utmarkslått og mange slåtteenger. Har ikke funnet spor etter høystakker. I tillegg var det også høsting av måsså og lauv.

Vanger og setrer

Her var om lag 27 vanger med seterhus. Blant annet Nyutstuvangen, som er det samme som Mikkelvangen og er kalt opp etter Mikkel Telnes. Han hadde vært i Amerika og kjøpte denne garden for penger han hadde tjent der. Grov etter gull i Teldalsvola, men fant ikke noe. I Gammeldalen var det høstsetring inntil 1922. Etter det var det helsommersetring.

Teldammen, foto Ole Albert

Skogen og fløting

Gammeldalen var en skogdal, og skogen var en viktig ressurs. Arbeiderne lå i skogsbuer eller seterhus. Det har vært fløting her. Det var vanskelig fordi elva var bratt. 100 meter fall fra Nesgravmælen til Glomma. Forsøk med fløting i Tela i 1874 av tømmer med 6 alen lengde. Fløtinga kom i gang i 1902 i Tela.

Vangens arbeid med å dokumentere og dele kunnskap om Gammeldalen er verdifullt for å bevare og spre kunnskap om dette unike området.


Referent Iver


 
Kjenner du Gammeldalen?

5. mars 2024

Kjenner du Gammeldalen?

Ingveig Vangen har viet mye tid og arbeid til å utforske og dokumentere Gammeldalen gjennom sin bok "Kjenner du Gammeldalen". Med 230 sider og 180 bilder gir boken en omfattende oversikt over områdets historie, natur og kultur.

Bretagne

20. februar 2024

Bretagne

Kirsti hadde kveldens foredrag om Bretagne, der hun hadde bodd i ti år. Hun bodde i landsbyen "Saint Père Marc en Poulet", som lå en mil utenfor byen "Saint Malo". Kirsti har både norsk og fransk statsborgerskap.

Fjellbeite

12. februar 2024

Fjellbeite

Både antall bruk med sau og folketall har gått ned i perioden fra 2000 til 2019 både i Valdres og Nord-Østerdal/Røros. Antallet sau på utmarksbeite har vært omtrent konstant i Nord-Østerdal/Røros og ned i Valdres i samme periode.

Sovjetistan

6. februar 2024

Sovjetistan

Ola Grønn-Hagen holdt en presentasjon fra sin reise til de tidligere sovjetrepublikkene, ofte referert til som Sovjetistan. Dette var en lenge planlagt reise til fem land; Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

24. januar 2024

Lappemor – quiltebutikken på fjellet

Anne Heidi Smedshammer er en dyktig foredragsholder som snakket om quilting. Quilting innebærer å sy sammen tre lag med stoff med langsgående, rette eller buede sømmer for å holde alle lagene sammen.

Tynset okkupert

17. januar 2024

Tynset okkupert

Kveldens foredrag var ved Jon Ole Hokstad: "Tynset okkupert". Med inspirerende tale ledsaget av bilder, fortalte han fra dagliglivet på Tynset under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Det ble ikke til noe særlig skyting og krigshandlinger på Tynset.

Høgget

29. november 2023

Høgget

Brydalen er en aktiv bygd i Tynset, der alle innbyggerne deltar i det som skjer. Dugnadsånden er svært høy, og alt dreier seg om grendehuset Midtvang. Gjennom årene har Midtvang vært et viktig samlingspunkt for bygda.

Mila Bil

24. november 2023

Mila Bil

Marit Håkenstad, også kjent som "Mila-Marit", informerte oss om firmaet. Gunnar Mila grunnla dette selskapet, og Øystein Sørberg er nå daglig leder. Marit har vært ansatt i selskapet siden 1993, og har dermed vært her i 30 år.

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

8. november 2023

Årsberetning for rotaryåret 2022 - 2023

Møtevirksomheten i Rotaryåret 2022 - 2023 var en spennende opplevelse. Det ble gjennomført flere bedriftsbesøk som ga medlemmene vår verdifull informasjon, og møtene var beriket av dyktige foredragsholdere. Les vår årsberetning her.

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

6. november 2023

Røyeoppdrett i Brydalen: Bærekraftig næringsprosjekt med stort potensial

Børre Nilsen, opprinnelig fra Måsøy kommune, kom til Østerdalen av kjærlighet. Her har han startet et spennende prosjekt med å etablere et lukket røyeoppdrettsanlegg i Brydalen ved hjelp av RAS-teknologi (Resirkulering av vann).

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Frivilligsentralen
Adresse: Meirigata 4 B
Postnummer: 2500
Sted: Tynset
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtelokalet er åpent fra kl 19.00. Da blir det servert kaffe med noe til . Ansvarlig er medlemmet som har 3-minutteren

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...